Lázár János visszaszól a kiszivárogtatónak

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Levélben válaszolt a Miniszterelnökséget vezető miniszter annak az ellenzéki politikusnak, aki az elmúlt napokban kiszivárogtatta zárt körben elmondott beszédét. A birtokunkba jutott levélben Lázár egyebek között kispályásnak nevezi az Együtt politikusát. Nem érti, az ellenzéki politikus miért nem kérdezett személyesen a fórumon, ha már jelen volt.


Lázár János nyilvánosan eddig nem reagált arra, hogy Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja több részletet is kiszivárogtatott a miniszter zárt körben elmondott beszédéről. Most viszont a VS.hu birtokába került az csütörtöki keltezésű levél, amelyben a miniszter válaszolt az ellenzéki politikusnak.

Lázár János egy építészeknek tartott, június 8-i fórumon meglepően őszintén beszélt az állam működéséről. Feltehetően nem a nyilvánosságnak szánta a mondatait. Azt részletezte, mennyire nehéz változtatni a kialakult struktúrákon, szembemenni a lobbikkal. A szekszárdi fórumra a településtervezőként dolgozó Berkecz Balázst is meghívták, az ellenzéki politikus a blogján több részletben tette közzé az ott elhangzottakat.

Berkecz vasárnap egy nyílt levelet is írt Lázárnak. Ebben arra emlékeztette a minisztert, hogy Szekszárdon arról beszélt: a következő húsz évben a fiatalok valószínűleg nem fognak olyan fizetést kapni, amely versenyezni tudna a nyugat-európai bérekkel. Berkecz arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor 2013-ban egy olyan mestertervről beszélt, amelynek révén a magyar családok életszínvonala meghaladja majd az európai átlagot.

Berkecz egyebek között rákérdezett arra is, hogy mi a helyzet a mestertervvel, ha már Lázár nem bízik benne, hogy az ország képes felzárkózni Nyugathoz.


Az interneten megjelent írásai és nyilatkozatai arról tanúskodnak, hogy a fórum témája foglalkoztatta, sőt mélyen érintette Önt, éppen ezért nem értem, miért nem tette fel kérdéseit a fórum keretében személyesen? Ha úgy tetszik, nyíltan

– válaszolta Berkecznek mostani levelében Lázár János. A miniszter minden gondolatát, "ha úgy tetszik" fordulattal zárta.

A miniszter érthetetlennek tartja azt is, hogy miközben a Berkecznek kiküldött meghívón is szerepelt, hogy Lázár tartja a fórumot, Berkecz mégis azt közölte: nem tudta, ki fog beszélni az eseményen, Lázár meglepetésszerűen tűnt fel. „Minden bizonnyal az őszödi beszéddel való erőltetett hasonlata készteti Önt az ehhez hasonló következetlenségekre. Ha úgy tetszik, füllentésre” – írta Lázár.

A miniszter visszautasítja, hogy a fórum keretében létrejött egyeztetést, valamint a kormány munkáját segítő szakembereket Berkecz „a pártjára jellemző pitiáner, a primitív napi szintű érdekek által vezérelt politikai hecckampány részévé tegye a sajtó nyilvánossága előtt”. „Ha úgy tetszik, kispályás” – írja. Lázár méltatlannak tartja, hogy Berkecz politikai törekvéseihez a fórumon jelenlévő építészeket használta fel.

„A fórumainkra a jövőben is várjuk, munkatársaim gondoskodni fognak arról, hogy minden alkalomra meghívást kapjon. Bízom benne, hogy egyszer akár szemtől szemben is megfogalmazza kérdéseit. Ha úgy tetszik, egyenesen” – zárul a majdnem egyoldalas levél.