Lázár: A kormány képtelen fenntartani jövőre is az idei növekedést

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Nemzeti infrastruktúra-fejlesztési program elindítását tartja szükségesnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki erről csütörtökön a Portfolio.hu gazdasági konferenciáján beszélt.


A Budapesti gazdasági fórum 2015 című rendezvényen a tárcavezető elmondta: a kormány a következő hetekben – a társadalmi partnerekkel közösen – hozzálát annak megvizsgálásához, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre a gazdasági növekedés fenntartásához.


Ezzel kapcsolatban Lázár János több kockázatra is felhívta a figyelmet, ezek között említette például a vállalati hitelezés volumenét, amelynek szerinte jelentős mértékű növelésére van szükség, továbbá szorgalmazta a bürokrácia és az abból élők számának csökkentését.


Budapestet leválaszthatják Pest megyétől


A Miniszterelnökség vezetője emellett nemzeti infrastruktúra-fejlesztési program elindítását sürgette, mert enélkül – mondta – nem lesz könnyű fenntartani a gazdasági bővülést. A közlekedési beruházások mellett a lakásépítések támogatását említette meg.

Az ideihez hasonló 2016-os gazdasági növekedéshez legalább kétezer milliárd forint európai uniós forrást kellene kifizetni jövőre – mondta Lázár János. A tárcavezető úgy fogalmazott, még nem találkozott olyan kormányzati munkatárssal, aki szerint ez lehetséges lenne. Szavai szerint a kormányzati realitás 1300-1400 milliárdos kifizetés, szerinte azonban 1600 milliárdot „ki lehet taposni” az intézményrendszerből. Lázár János azt is közölte, hogy 2017. június 30-ig a 2014–2020-as ciklus összes EU-s pályázatát kiírják, így a rendelkezésre álló teljes 12 ezer milliárd forint hozzáférhetővé válik.


Nem tud elég uniós pénzt kitermelni a rendszer a növekedés fenntartásához


A tárcavezető Pest megyéről is beszélt, amely Budapesthez hasonlóan ki van zárva az európai uniós forrásokból, ezért – mint mondta – a költségvetésnek kompenzálnia kell a megye településeinek támogatását, amely a mostani hétéves EU-s ciklusban 130 milliárd forintjába kerül a központi büdzsének. Jelezte egyúttal, a kormány elszánt, hogy 2021-re az EU-s források tekintetében leválassza Pest megyét Budapestről „akár azon az áron is, hogy a teljes megyestruktúrát átalakítja”.