Lázár János: nem fogják tudni belebuktatni Orbánt a Quaestor-ügybe

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Az ellenzék a kormány megbuktatására játszik a Quaestor-botrányban, de nem fog célt érni – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a szerint ugyanakkor az előző kormányokat és az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) előző vezetését súlyos felelősség terheli. Beszélt sok érintett önkormányzatról is, de nem nevezte meg azokat. Közben kiderült, hogy a már elhíresült Győrön kívül Százhalombattának is sok pénze ragadt benn az egyik bebukott brókercégnél, a Hungáriánál.


A miniszter elmondta, hogy a Buda Cash-nek 96 301 ügyfele volt, ebből 82 800 a DRB Bankkal állt szerződésben. Közülük 73 500 a betétbiztosítási alapból megkapja a teljes pénzét, így május 31-ig az ügyfelek 97 százalékát kártalanítják.

A Quaestor bedőlésében 31 832-en érintettek, közülük 22 464-en vannak, akiknek legfeljebb 6 milliós befektetésük van, tehát teljesen kártalaníthatók..

A kormány azt szeretné, hogy a BEVA 6 millió forintig 100 százalékban térítse meg a kárt, a maradék 9 568 embert pedig a kedden elfogadott vagyonelkobzási törvény alapján reméli kártalanítani.

Lázár János szerint az elmúlt években a Quaestor 210 milliárd forintot kezelt, és a miniszter szerint voltak ügyfelei, akik a szokásosnál jóval nagyobb kamatot realizáltak. Ilyenkor természetesen felmerül a kérdés – mondta Lázár – őket kell-e és milyen mértékben közpénzből kártalanítani. Főleg, hogy – ezt Lázár többször hangsúlyozta – a Quaestor szerződéseinek 68 oldalas mellékletében világosan felhívták a figyelmet a kockázatokra. „Azon el kell gondolkodnunk, hogy a jövőben esetleg előforduló hasonló ügyekben kiket és hogyan kártalanítsunk közpénzből” – mondta Lázár János, hozzátéve ismét, a Quaestor-ügyfelek közül az elmúlt 15 évben sokan sokkal jobban jártak, mint egy átlagos betétes.


A külügynek sikerült kimentenie 3,8 milliárdját a Quaestortól, a Belügyminisztérium sok önkormányzat révén érintett az ügyben, a Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) pedig 410 millió forintja ragadt a Hungária Értékpapír Zrt.-ben. A sajtótájékoztató után az FM ezzel magyarázta a történteket:


A Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását. A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash bróker cégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze.

Bár február 25-én a miniszterelnök arra utasította a minisztereket, nézzék át, van-e kockázatos helyen pénzük, és ha igen, azt vegyék ki, az FM közleményéből az derült ki, ők ezt kizárólag a Buda-Cash-re értették. A pénz pedig máshol volt.


A felelőst keresik, de nem azért, mert nem néztek meg más brókercéget is, hanem hogy „a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkont kincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá.”


Lázár szerint a legnagyobb probléma jelenleg a Miniszterelnökség felügyelete alá tartozó MFB 17 milliárdos hitele, emiatt „komoly veszteséget kell az adófizetőknek elszenvedniük”, Lázár szerint ezért az előző szocialista kormányok, illetve az MFB akkori vezetése a felelős, mert 2005-ben és 2008-ban „fiktív üzleti tervre, fiktív projektre fiktív fedezet mellett biztosítottak pénzt”, és az ügyben Lázár az MFB akkori vezetését és a pénzügyi felügyelet akkori és jelenlegi vezetőit is a létrejövő vizsgálóbizottság elé citálná.

Mint arról már írtunk, 2012-ben, amikor az ETO Park szállodakomplexumát adták át, nem tűnt úgy, hogy a kormányzatból bárki is fiktívnek tartaná a projektet. Szijjártó Péter akkori külügyi és külgazdasági államtitkár egyenesen azt mondta, hogy a létesítménnyel „a város a modern sportberuházások Bajnokok Ligájának döntőjébe került”, és hogy „jó helyre került a stadionfejlesztési támogatás és az Új Széchenyi Terv 250 millió forintja”, és elhangzott, hogy a projektre nemcsak a második, hanem már az első Orbán-kormány is megítélt pénzt.


Lázár távolságtartást ajánl a kormánytagoknak

A VS.hu kérdésére, miszerint ha február 25-én már utasítást kaptak a miniszterek, hogy vegyék ki a pénzt a Quaestorból, a külügy miért csak március 6-án lépett, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, az érintett kereskedőház vezetője külföldön volt, így nem volt, aki aláírja a kérelmet.

Arra a kérdésünkre, hogy – miután az Indexnek adott interjújában Lázár arról beszélt, Tarsoly Csaba és más üzletemberek „törleszkednek a hatalomhoz” – a botrány után nem kellene-e nagyobb távolságot tartaniuk a kormánytagoknak az üzletemberektől, a miniszter azt mondta, de, személyes meggyőződése, hogy erre szükség van.Lázár János szerint egyébként az ellenzék megpróbálja a kormány megbuktatására felhasználni az ügyet, a sajtó pedig igyekszik összekötni a Quaestort a Fidesszel , a kormánnyal, és Orbán Viktorral, de egyik sem fog menni – mint mondta. Arra ugyanakkor szükség van, hogy a pénzügyi befektetői szektor működését átláthatóbbá tegyék, így az április 8-i kormányülésre számos ilyen célú javaslat születik majd.


Az ellenzék visszalő

A Demokratikus Koalíció szerint Lázár János „szánalmas kísérletet arra, hogy a fideszes brókerbotrányban” ne az öt éve regnáló kormányt, ne a „letartóztatott haverjukat”, Tarsoly Csabát lássa az ország bűnösnek, hanem másokat próbáljanak hírbe hozni. Az Index a birtokában levő dokumentumok alapján bebizonyította, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője valamint Lázár János is hazudik és menteni próbálja a menthetetlent – írta a Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Sok beszédnek, sok az alja - így értékelte a kormányszóvivői tájékoztatón a Quaestor-üggyel kapcsolatban elhangzottakat Tóbiás József. Az MSZP elnöke a szocialista kormányok érintettségét firtató megjegyzésre közölte, „a brókerkormány” menekülni akar a valóság elől, és a múltban próbál kapaszkodókat találni. Ott nincs megoldás, ha Lázár János szerint visszaélések történhettek a Quaestornak adott MFB-hitel ügyében, akkor hivatalból feljelentés kellene tennie - közölte Tóbiás, hozzátéve, ha megnézhetik a dokumentumokat, akkor megteszik a feljelentést.

A Jobbik szerint távozniuk kell hivatalukból azoknak a minisztereknek, akik a legtöbb pénzt „tőzsdézték el”. A Fidesz-kormány nemhogy leszámolt volna az MSZP-kormány súlyos bűneivel, még tetézte is azokat, „így jöhetett létre a Quaestor-koalíció, mely az úgynevezett rendszerváltás óta a tisztességes adófizetőknek több tízmilliárd forintjába került” – közölte a Jobbik.


Győr érintett, de nem úgy

A Buda-Cash bedőlése miatt bajba került önkormányzatokból kiindulva megkerestük az összes fővárosi és megyei jogú város önkormányzatát, tartott-e pénzt brókercégnél, ha igen, mikor vette ki a pénzt és bukott-e az üzleten. A megkeresettek többsége reagált.

Győr kivételével az egységes válasz: nem. Volt persze, aki ezt ragozta és bizonyítékot is csatolt. 16 fővárosi kerület és a Fővárosi Önkormányzat és 10 megyei jogú város teljesen „tiszta”, a többi egyelőre nem reagált. Aki részletezte, azt írta, állampapírban vagy bankszámlán tartja a szabad pénzt.

A győri önkormányzat megkeresésünkre azt írta, vállalati kötvényt és részvényt nem vásárolt a Quaestortól. Állampapírt viszont igen. Amely szerinte meg is van, mert a KELER Zrt. ez visszaigazolta. Ám a hvg.hu-val a KELER közölte, hogy nem igazolt vissza semmit, mert nem is tehette volna.


A Fővárosi Önkormányzat VII. kerülete például azt írta, soha nem helyezett el pénzt a kerület brókercégnél, „az átmenetileg leköthető pénzeszközöket kizárólag kereskedelmi bankoknál, legtöbb esetben a számlavezetőnél kötöttük le, a vagyonrendelet előírása szerint”

Budafok sem üzletelt brókercégekkel, mindenesetre megköszönte, hogy érdeklődünk pénzügyei után.

Óbudán például az ellenzék is kérdezte erről korábban a polgármestert, így egy komplett választ kaptunk, kitérve arra is, hol tartják az MVM-részvényeket. Ráadásul emlékeztettek arra, a 90'-es években az MSZP-s Pánczél Ferenc polgármester került előzetesbe, mert értékpapír-kereskedéssel kárt okozott az önkormányzatnak.

Újbuda igazolást küldött arról, hogy semmi köze a brókercégekhez. Többen ellenőrizték az önkormányzati cégeket is, azok sem érintettek.

Az érdi polgármester, T. Mészáros András telefonon hívott, szerinte törvénytelen brókercégnél vagy máshol tartani a pénzt, az önkormányzati törvény szabályozza a lehetőségeket. „A sajtó és az ellenzék is ezzel támad minket, pedig csak a törvényt kell betartani” – mondta a polgármester.

Több önkormányzatnál nem reagálták túl a választ, egyszerűen annyit közöltek: „a válasz nem.”

Van viszont egy újabb nagy vesztes: Százhalombatta majdnem két milliárd forintot bukott. Az Átlátszó megtudta, a város a Hungária Értékpapír Zrt.-nél tárolt pénzt. Az önkormányzat és a Hungária nyilvántartása között névértéken 1,9 milliárd az eltérés. A lapnak az önkormányzat szóvivője azt mondta, a testület minden értékpapír-vásárlást előzetesen jóváhagyott,csak diszkont kincstárjegyeket és magyar államkötvényt vettek, portfoliókezelésre nem adtak megbízást. 1,6 milliárdjuk meglett, a maradékkal a Hungária átverhette őket, az önkormányzat ügyfélszámláján lévő pénzt sajátjukként kezelhették.