Lázár János: Kapcsolatom a miniszterelnök úrral nem baráti kapcsolat

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV Szabad szemmel című, péntek este adásba került műsorában adott interjút. Ebben elmondta többek közt, hogy Orbán Viktorral a kapcsolatuk nem baráti, hanem munkakapcsolat, „nem a szabadidőnk közös eltöltésére szövetkeztünk”.


Kitért arra, hogy a kormányközelinek mondott lapokban ellene indított támadások oka szerinte az, hogy folyik az Első Nemzeti Közműszolgáltató kialakítása, amely négymillió háztartás számára kíván áramot és gázt szolgáltatni nonprofit alapon – a támadásokat az ezzel kapcsolatos „érdekellentéteknek” tulajdonítja.

Elmondta azt is, hogy Orbán kérésére találkozott Csányi Sándorral, de azt nem árulta el, hogy békülésnek tekinti-e a Csányival folytatott megbeszélést, csak azt, hogy a találkozón nem került szóba, hogy korábban leuzsorásozta Csányit.

Egyértelművé tette, hogy ha tárcája megkapja a Kúria végzését, amely szerint ki kell adni a VS.hu újságírójának a Századvég kormány számára készített tanulmányait, azonnal nyilvánosságra hozzák a dokumentumokat. Hozzátette: a 30 ezer oldalas anyag készen áll a nyilvánosságra hozatalra.

Szóba került a BKV is: elmondta, hogy Tarlós és ő a jelek szerint kedvüket lelik abban, hogy időnként megszurkálják egymást, és ami a lényeget illeti, szerinte volna fantázia abban, hogy az állam átvegye a fővárostól a BKV teljes működtetését.

Paks 2-vel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy az Európai Bizottság téved, amikor úgy vélekedik, hogy a jelenlegi energiaárak mellett az erőmű nem fog tudni állami támogatás nélkül működni. A Rotschild-csoport decemberben nyilvánosságra hozott tanulmányára hivatkozott az erőmű megtérüléséről. Arra a kérdésre, hogy tekinthető-e Paks-ügyben függetlennek egy olyan vállalkozás, amely szerepet játszott Paks 2 pénzügyi hátterének megteremtésében, Lázár „provinciálisnak” nevezte a kérdés mögött rejlő megközelítést. Úgy látja, fél éven belül Magyarország lehívhatja és le is fogja hívni az erőmű építésére folyósítandó orosz hitel első részletét.