Lázár János hirtelen nyilvánossá tenné pártirodahitelek adatait

-

Ne legyen banktitok a pártiroda-vásárlásra kapott MFB-kölcsön – erről nyújtott törvénymódosító javaslatot a fejlesztési bank felügyeletért is felelős Miniszterelnökség vezetője.


Lázár János indítványa indoklásában kifejtette: célja, hogy az MFB által korábban – az állami vagyonról szóló törvény alapján – parlamenti párt irodavásárlására nyújtott kölcsön adatai „a közügyek átláthatóságának elősegítése érdekében” ne minősüljenek banktitoknak. A rendelkezést a már megkötött ügyletekre is alkalmazni kellene.

A 2007-es vagyontörvény adott lehetőséget arra, hogy a parlamenti pártok - állami kezességvállalás mellett - kedvezményes MFB-kölcsönnel működési célú ingatlanokat vásároljanak.

A lehetőséggel éltek is a pártok, az elmúlt időszakban azonban többször is téma volt az, hogy az SZDSZ nem fizette vissza a hitelt, a 415 milliós összegből 408,7 millióval adós maradt. Az MFB az állami kezességvállalást próbálta érvényesíteni, de miután az adóhatóság szerint a kölcsön nyújtása során súlyos hibákat követtek el, az állam nem vállalt kezességet. Az MFB most kísérletet tesz arra, hogy a biztosítékból megtérülő összeget behajtsa.

A IX. kerületi ügyészség márciusban különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a de facto már nem létező, az ügyészségtől hivatalos feloszlatását kérő SZDSZ tartozásával összefüggésben.