Giró-Szász nem akar Rogánnal dolgozni, lemondott

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Lemondott posztjáról Giró-Szász András. Ezt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár jelentette be a csütörtöki kormányinfón. A kommunikáció a Rogán Antal vezette minisztériumhoz kerül, Giró-Szász nem kívánt itt tovább dolgozni. Lázár János a sajtótájékoztatón bejelentette, rendkívüli Kehi-vizsgálattal tisztázná, hogy az autópálya-építő cégek, köztük a Közgép, szabályosan jártak-e el. A kormány pénteken nyújtja be a bürokráciacsökkentő csomagot, így ingyenes lesz többek között az erkölcsi bizonyítvány igénylése.


A jövőben is Lázár János fogja tartani a kormányinfót. Ezt Giró-Szász András kommunikációs államtitkár jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Valószínűleg arra utalt, hogy Rogán Antal miniszteri kinevezése miatt felmerült, hogy a kormányfő kabinetfőnökeként átveheti ezt a szerepet. Giró-Szász azt mondta, hogy a múlt héten is sok minden történt, Orbán Viktor Bécsben járt, 41 év után újra adják a Volt egyszer vadnyugatot a mozikban. „András meg van táltosodva ma” – válaszolta erre Lázár.

Giró-Szász később újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, új helyzet alakult ki azzal, hogy Rogán irányításával olyan tárca jön létre, amely a kormányzati kommunikációért felel. Többkörös megbeszélést folytatott. Rogán biztatta, folytassa a munkát, ő személyes és szakmai érveket hozott fel erre, hogy miért nem tudja ezt megtenni. Lázár felkérte, hogy legyen miniszterhelyettes, ezt sem fogadta el. A mai napon benyújtotta a lemondását, a pozíciója a tárca felállásával szűnik meg. A kormányfővel egyeztetett a későbbi közös munkáról, ennek részleteiről még nem akart beszélni.


Lázár beszólt az osztrákoknak

Lázár beszámolt róla, hogy a héten megérkezik a 300 ezredik migráns az horvát határon az országba. A határzár szerinte jó dolog, hiszen ahol már működik, ott kevesebben érkeznek. A szerb–magyar határ lezárása után nem ide irányítják a migránsokat, a szervezett akciót ez bizonyítja. Szeptember 14-től 82 ezer ember jött át a horvát határon. Ez cáfolja azokat az állításokat, hogy spontán érkező menekültekről lenne szó.

A horvát hatóságoknak kötelességük mindenkit regisztrálni. Ha ennek nem tudnak eleget tenni, az azt jelenti, hogy komoly kételyek merülnek fel Horvátország uniós tagságát illetően, és hogy lehet-e valaha tagja az ország a schengeni övezetnek.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a múlt héten Bécsben járt, az osztrák kancellárral találkozott. Orbán nem találkozott viszont az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ vezetőjével, magyar részről tiszteletben tartották, hogy választások lesznek Ausztriában. Lázár megjegyezte, hogy az FPÖ az egyik legnagyobb támogatottsággal rendelkező osztrák párt. Orbán az FPÖ vezetőjével a néppárt és az osztrák szociáldemokraták kérésére nem találkozott. „Ez csak fejlett demokráciákban fordulhat elő” – fogalmazott Lázár.


Határvédelmi együttműködés a V4-kel

Szerinte a bécsi út célja volt annak tisztázása, hogyan működjenek együtt Ausztriával a következő hetekben, mi történjen a horvát határon. A magyar kormány ugyanis hamarosan kész lesz arra, hogy lezárja a horvát határt. Épül a kerítés, két szakaszon kész is van. Erről a V4-ek vezetőivel is tárgyalnak, a menekülthelyzet megerősítette a V4-ek szövetségét. Közös határvédelmi együttműködést készít elő a kormány velük.

A magyar kormány támogatja a szlovák kormányt a menekültkvóták elleni küzdelmében. 373 milliós keretet nyitott az Emmi a kísérő nélkül érkező gyerekek számára. Aggasztó, hogy Németországban menekülttáborokat gyújtogatnak. Társadalmi hangulatváltozás történik Németországban – mondta. A miniszter ismét elmondta, hogy Magyarországnak nincs szüksége a bevándorlókra. Szerinte ez például Soros György véleményével sem esik egybe.


Kehi-vizsgálat a Közgép miatt

Lázár kedden Brüsszelben járt. A tárgyalásairól azt mondta, az Európai Bizottság két ponton is zöld utat engedett a paksi bővítésnek a nemzetközi sajtó várakozásaival szemben: az egyik az üzemanyag-vásárlás, a másik a műszaki előírások. Lázár a versenyjogi biztossal is találkozott, akinek szeptember 23-tól hatvan napja van arra, hogy megállapítsa, van-e tiltott állami támogatás a konstrukcióban. Ezután Brüsszelnek csak a közbeszerzési eljárásról kell véleményt mondania.

A kormány holnap és jövő hét szerdán is ülést tart, az uniós kifizetésekről lesz szó. Várhatóan beszélni fognak az OLAF-vizsgálatokról is. Lázár külön kitért arra, hogy jelenleg 32 OLAF-vizsgálat folyik. A Közgépet érintő vizsgálat nem egyedi jelenség, az OLAF, az EU csalás elleni hivatala folyamatosan vizsgálódik. Ez nemcsak a Közgépet, hanem minden olyan céget érint, amely az elmúlt években autópályát épített. Lázár szerint az OLAF téved, de vannak olyan kételyek, amelyek vizsgálatot igényelnek. Ezért soron kívüli Kehi-vizsgálatot rendel el.

Lázár egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, Homolya Róbert miniszterelnöki biztossal szemben összeférhetetlenségi aggályokat vetett fel az OLAF. Többek között azt, hogy egyes települések érdekében járt el, nem adta el a cégét időben – ezeket vizsgálja az uniós csalás elleni hivatal. Lázár szerint ezek alaptalanok, de le fog ülni az OLAF-fal, hogy átbeszélje ezeket.


Ingyenes lesz az erkölcsi bizonyítvány

Pénteken a kormány 110 jogszabály változtatásáról szóló jogszabálycsomagot nyújt be, amely a bürokrácia csökkentéséről szól. Ennek révén az okmánycsere, a forgalmi, a cégkivonat, az adóigazolás, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap, a műszaki matricák igénylésének költségei szűnnének meg január elsejével.

A befogadott kopt családokról azt mondta: az emberi erőforrások minisztere minden olyan bizonyítékot bemutatott, amely igazolja, hogy ez megtörtént. Lázár szerint azért vannak kétségek ezzel kapcsolatban, mert a kopt egyház nem regisztrálta, hanem más eljárásban fogadta be őket.