Lázár János apja 37 millióért vett földet

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Egy 10 és egy 4 hektáros terület is az övé lett Hódmezővásárhelyen az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint.


29 millió 400 ezer forintért árverezett el a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) egy 10,3 hektáros, hódmezővásárhelyi földet december 30-án. Az állami szervezet honlapján elérhető adatok szerint a föld új tulajdonosa hódmezővásárhelyi, a neve pedig Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter környezetéből úgy értesültünk, a földet nem a politikus, hanem az azonos nevű édesapja vásárolta meg. Az NFA honlapján a vevő neve mellett egy hódmezővásárhelyi Nyárfa utcai cím szerepel, míg a politikus a Zsoldos utcában lakik.

Ezek szerint szintén miniszter édesapja volt az is, aki 8 millió 200 ezer forintért vásárolt meg egy négyhektáros földterületet még tavaly december 15-én, vagyis eddig összesen 37,6 milliót költött földre.

Hódmezővásárhelyen decemberben ennél nagyobb és drágább állami földterületek is gazdára találtak. Az egyik legnagyobb tétel egy 160 hektáros telek, amelyet egy helyi mezőgazdasági vállalkozó vett meg.

Lázár korábban is fektetett földbe: legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint összesen 18 különböző helyrajzi számon voltak földjei, főleg szántó, de erdőterületek, legelő és egy mocsár is van a tulajdonában. Két százaléknyi részvénye van a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben, amely jelentős állami földterületeket bérel.

Politikusként Lázár támogatta az állami földek értékesítését, mert az szerinte a gazdák érdekeit szolgálja. Az Országgyűlés egyik bizottsága előtt korábban arról beszélt, mennyire rosszul gazdálkodnak az állami mezőgazdasági cégek.

A föld árverések tavaly év végén indultak, főként azzal a céllal, hogy a kisgazdaságokat földhöz juttassák. Az elmúlt hetekben kiderült, hogy Mészáros Lőrinc családja összesen 1391 hektárnyi földet vett 1941 millió forintért. Tiborcz István pedig közel 300 hektárt vásárolt 330 millió forint értékben.