Lázár holnap tárgyal Brüsszelben a paksi bővítésről

-

Miguel Arias Canete energiaügyi EU-biztos kedden Brüsszelben előbb Lázár Jánossal találkozik, majd külön fogadja Aradszki András energiaügyi államtitkárt is- közölte az Európai Bizottság hétfőn. Lázár Jánossal Paks II-ről, Aradszki Andrással a harmadik uniós energiacsomag (az EU belső energiapiaci szabályozása) magyar megvalósításáról lesz szó.


Az Európai Bizottság szóvivője, Anna-Kaisa Itkonen az MTI kérésére azt mondta, hogy mindkét bilaterális találkozó a magyar fél kérésére jön létre. A két megbeszélést pedig külön-külön tartják meg, tekintettel a megbeszélések eltérő témakörére.


Ami a paksi atomerőmű bővítésének ügyét illeti, a szóvivő március 13-án - reagálva a Financial Times című brit napilap állítására - azt közölte, hogy Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, magát az építkezést, és az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott március 2-i ülésén.

A harmadik energiacsomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság február végén több uniós tagállam mellett Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított, mert úgy véli, hogy energiaszabályozása nem felel meg az uniós jognak. Anna-Kaisa Itkonen akkor erről azt mondta: az uniós testület különösen a tulajdonosi viszonyok szétválasztását, az energiahatóság függetlenségét, a fogyasztói problémákat és a rendszerhasználati díjak kiszabásának módját vizsgálja.