Lázár helyettese beszólt Andy Vajnának az offshore ügyei miatt

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-


Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese az ATV reggeli műsorában elmondta, nála nem fér bele sem Simor András, sem Andy Vajna offshore-os ügylete.

A politikust az elmúlt napokban kirobbant offshore-botrány panamai iratairól kérdezték. Csepreghy azt mondta: Magyarországon most van először olyan alaptörvény, amely megtiltja, hogy átláthatatlan cégek közpénzhez jussanak.

Szerinte az Európai Unión belül van egy úgynevezett gazdasági offshore, mely szerint az egységes adópolitika hiányában tulajdonképpen minden uniós tagállam offshore-nak minősül, ahol kedvezőbb az adózási rendszer.

Az állam csak abban az esetben ad egy cégnek közpénzt, ha ki lehet deríteni, hogy ki a sor végén az utolsó tulajdonos vagy részvénytársaság.

Megkérdezték a politikustól, miért fér bele a kormánynak Andy Vajna offshore-ozása és a letelepedési kötvények ügye, miközben Simor Andrást elővették, mert Cipruson jegyzett be céget adóoptimalizálás céljából. Erre Csepreghy azt mondta: "Ha az én véleményemet kérdezi, nem fér bele".