Lázár: ha kell, egy második kerítést is felépítenek a határon

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

A kérelmezők a határon várnák meg az elbírálási folyamat végét.


Visszaállítaná az idegenrendészeti őrizetet a kormány. Az országhatáron 2-300 személy elhelyezésére alkalmas konténereket állítanának fel, azokban kellene a kérelmezőknek megvárniuk, hogy kérelmeiket elbírálják – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezeken a helyeken a bírósági eljárás feltételeit telekommunikációs eszközökkel biztosítanák.

Lázár szerint ha a migrációs helyzet romlik, készek egy második kerítést is felépíteni.


Magyar fegyvergyártás

A stratégiai kabinet arról is döntött, hogy a határon szolgálatot teljesítő karitatív szervezetek támogatását növelik.

A kormány a rendőrség után a honvédséget is megerősíti, ez létszám-, bér- és eszközfejlesztést jelent. Lázár szerint a honvédség-újjáépítési programnak a magyarországi kézifegyvergyártás lehet az egyik nyertese. Már ma is vannak olyan Magyarországon előállított kézifegyverek, amelyek honvédségi kipróbálása folyamatban van – mondta a miniszter.

Szerinte a múlt heti máltai informális EU-csúcs áttörése a döntés, hogy az EU határait minden körülmények között meg kell védeni, a kontinensre érkezőket vissza kell szállítani Afrika partjaihoz, Líbiában pedig regisztrációs táborokat kell létrehozni.

Ez egy olyan radikális változás, amely a Magyarország által korábban javasoltakkal egybeesik – mondta Lázár.


Merkelnek szurkol

A minisztertől megkérdezték, kinek drukkol a német választáson. Mivel a CDU/CSU a Fidesz testvérpártja, természetesen a jelenlegi kancellárnak, Angela Merkelnek szurkol, aki egyben a CDU elnöke is – mondta Lázár.

A paksi hitelszerződés nem fog módosulni, mert a kormány nem tart igényt nagyobb mértékű finanszírozásra. Magyarország sokkal jobb pénzügyi helyzetben van, mint 2014 januárjában, az orosz hitelszerződés megkötésekor, s akár előtörlesztésre is kész, az eddig elvégzett munkákat pedig hitel nélkül is ki tudja fizetni – mondta Lázár.


A soproni cég közvetítsen

Az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti védjegyvitában igazságtalan, méltánytalan és magyarellenes lépésnek nevezte a román bíróság döntését. Lázár szerint Románia az elmúlt években egyházakat, polgármestereket, civil szervezeteket és szimbólumokat próbál ellehetetleníteni. Szerinte helyes, hogy az emberek összefognak és bojkottot hirdetnek a Heineken termékeivel szemben. Értékelése szerint a cégcsoport magyar tagjának, a soproni Heineken Hungária sörgyárnak – a kormány stratégiai partnerének – fel kellene ajánlania a közvetítést a romániai céggel, amellyel még mindig egyezségre lehetne jutni.