Lázár: fennáll a veszélye, hogy a román határon kerítést kell építeni

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Szükség esetén a hármashatár és Mezőhegyes között épülhet meg a határzár a román-magyar határon - jelentette ki Lázár János csütörtökön Makón. Simicskó István pedig a katonák juttatását emelné, mert részt vettek a kerítésépítésben.


Valóban fennáll a veszélye annak, hogy megjelenhetnek migránsok a magyar-román határon - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője egy résztvevő kérdésére válaszolva az egyik helyi általános iskolában rendezett lakossági fórumon.


A Magyar Honvédség jelentős erőket állomásoztat a hódmezővásárhelyi laktanyában, és oda érkeztek a munkájukat segítő cseh és szlovák egységek is. Amennyiben szükséges, rövid idő alatt képesek a határzár megépítésére az érintett szakaszon – hangsúlyozta a politikus mintegy kétszáz ember előtt. Hozzátette: a kormány meg fogja akadályozni, hogy illegális bevándorlók jöjjenek Makó térségébe.

A határzár megépítése és a határ megerősített őrzése a szerb-magyar és a horvát-magyar határszakaszon már bizonyított. Idén összesen mintegy 400 ezer bevándorló érkezett Magyarországra, a határzár elkészülte óta azonban gyakorlatilag nem jön senki – közölte Lázár János. Az Európai Unióban vannak országok, melyek meghívót küldenek a bevándorlóknak. Magyarország azonban nem akar egyetlen bevándorlót sem befogadni – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.


Ha a bevándorlókra költjük pénzt, nem lesz béremelés

– mondta, hozzátéve: nekünk magyaroknak a magyarokat kell támogatni, a magyar családokat, hogy gyereket vállalhassanak, az embereket, hogy megélhessenek, a vállalkozókat, hogy munkahelyeket teremtsenek.

Arról is beszélt, hogy Magyarország számára a következő két év legjelentősebb ügyeinek egyike az energiaszolgáltatás lesz. Újabb rezsicsökkentés előtt nyitja meg a lehetőséget, ha a gáz- és áramszolgáltatás állami kézbe kerül. Ma a lakosság által vásárolt gáz ára 5, az áram ára több mint 30 százalékkal magasabb, mint Németországban – jelentette ki a politikus.

Szerinte jövő ilyenkor már 3,5-4 millió embernek – köztük a makói polgároknak is – az állam szolgáltatja majd a gázt és az áramot.



Plusz pénzt adna a katonáknak Simicskó

Az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésében és a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében közreműködő katonákat plusz anyagi juttatásban részesítené Simicskó István honvédelmi miniszter.

A kormány honlapjára felkerült, a honvédek illetményéről és illetményjellegű juttatásairól szóló HM-rendelet módosításáról szóló rendelettervezet szövege szerint az állománynak a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat keretében az ideiglenes biztonsági határzár építésében részt vevők esetében a gyakorlaton végzett tevékenységért járó „fokozott igénybevételi pótlék és az állomány tagjára irányadó szolgálatteljesítési időn kívülre elrendelt és teljesített túlszolgálat után járó túlszolgálati ellentételezés azonos időszakra együttesen is megállapítható”.

A dokumentumhoz csatolt hatásvizsgálati lapban a miniszter azt írta: költségvetési hatásait tekintve az ország versenyképességét érdemben nem befolyásolja. A számítások szerint az elfogadott költségvetéshez képest az aktuális évben mintegy 171 millió forintos többletköltséget jelentene az intézkedés.