Lázár: Ez a legkényesebb dosszié, amit Orbántól kaptam

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, a miniszterelnök mindig támogatja az elképzeléseit, ő pedig mindig felvállalja a gondolatait, mert utálja a sunnyogást. Beszélt arról is, mi a munkamegosztás közte és Orbán Viktor között.


Lázár János a Vásárhely24 című lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy a legkényesebb kormányzati ügyek megoldásához szükséges elképzeléseit mindig támogatja a miniszterelnök, hiszen tőle kapja a feladatokat. A háromrészes interjú első részében a Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar politika egyik nagyon rossz hagyományának nevezte a sunnyogást, amivel szemben úgy lép fel, hogy mindig nyíltan felvállalja gondolatait. „Nem személyeskedő, vagy kötözködő embernek ismernek a barátaim” – mondta a miniszter, aki szerint a lényeg az, hogy a pártáskálódás helyett megvitassák a problémákat.

A kormányzati munkamegosztást egy példával szemléltetve úgy fogalmazott, míg ő a konyhában dolgozik, addig a miniszterelnök van az étteremnek abban a részében, ahol a vendégek is. „Neki kell tudnia eladni azt a terméket, amit mi létrehozunk” – mondta.

Az interjú első részében szó volt még a paksi atomerőmű bővítéséről, amelyet a miniszter az asztalán fekvő egyik legkényesebb dossziénak nevezett, és amelyet szavai szerint azért kapott meg a kormányfőtől, mert ellenkező esetben az elveszett volna a különböző érdekcsoportok hálójában. Kitért arra is, hogy Magyarországnak kizárólag az olcsó áram miatt van szüksége a beruházásra. „Paks egyenlő olcsó áram, ez nem egy bonyolult dolog” – fogalmazott, és megjegyezte, ma már nem az a kérdés, hogy legyen bővítés vagy ne legyen Pakson atomerőmű, hanem az a kérdés, hogyan maradjon meg.

A Simicska Lajosról szóló kérdésre reagálva úgy fogalmazott, a politikát azoknak kell csinálnia, akiket erre megválasztanak. "Nagyon időszerűnek gondolom, hogy a nagyvállalkozókat, oligarchákat, nagybirtokosokat és uzsorásokat visszaszorítsuk a politika közeléből" - mondta. Kiemelte, mindez nem árt, hanem jót tesz a Fidesznek.

A Miniszterelnökség vezetője beszélt arról is, Hódmezővásárhelynek jót tett, hogy korábban nyilvánosságra hozták a helyi ügynökök listáját.

Az interjú második és harmadik része pénteken és szombaton jelenik meg.