Lázár: Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Európa az oszmán hódítás óta a legnagyobb veszélybe került – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte délkelet felől irtózatos embertömegek indultak meg Európa felé.


Európa az európaiaké, Magyarország pedig a magyaroké, a törvényeket és szokásokat tiszteletben tartó, azokat magukénak valló békés embereké – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ma már nem meri tagadni senki sem, hogy Európa az oszmán hódítás óta a legnagyobb veszélybe került – mondta Lázár János a hódmezővásárhelyi Szent István-ünnepségén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint délkelet felől irtózatos embertömegek indultak meg Európa felé.

Ezeréves államiságunk kötelességünké teszi azt, hogy a kontinens jövőjéről szóló vitákban hallassuk hangunkat – mondta a térség országgyűlési képviselője. Lázár azt mondta: a liberális álláspont szerint mindegy ki lakja Európát, csak a gazdasági szempontból szükséges létszám meglegyen. A legszélsőségesebb liberális válasz szerint a jövevényeknek még az európai szokásokat sem kell átvenniük vagy tisztelniük, minden alkalmazkodási kényszer nélkül megtarthatják, sőt terjeszthetik saját meggyőződésüket. Ez a radikálisan liberális válasz az elmúlt években több tucat alkalommal, gyakran tragikus módon vallott kudarcot Brüsszeltől kezdve Londonon vagy Párizson át a legutóbbi napokban Barcelonáig – mondta Lázár.

Lázár szerint az emberek többsége egyetért azzal, hogy Európa vezetőinek már régen nem a migránsok elosztásának módján kellene a fejüket törni, hanem azon, hogyan lehetne a kontinens megszállásának véget vetni. Különben néhány emberöltő alatt hátrányos helyzetű kisebbséggé válunk saját hazánkban, sőt a saját kontinensünkön – mondta.

Szerinte a migráció a népesség fogyására nem adhat választ, legfeljebb a multinacionális nagytőke munkaerőhiányára kínálhat megoldást. Európa azonban nem egy multinacionális cég, hanem kultúra, életforma, identitás, hit, gondolat – mondta Lázár.

A magyar kormány volt az első, amely a megmaradás politikáját a nemzetállami szintről összeurópai szintre emelte – mondta a miniszter, aki szerint egyre többen látják úgy, hogy ez helyes válasz lehet Európa történelmi kihívásaira.