Lázár elárulta: a Fidesz 2017-től már a kampányra koncentrál majd

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Orbán Viktor nagyon sokat kérdezett, és sokat szólt hozzá a mai kormánykonferencián hallottakhoz. A minisztereknek egy évük van, hogy érdemi munkát végezzenek, és „megteremtsék minden magyar család számára egy polgári ország létfeltételeit”, mert 2017-ben már jön a kampány.


Mostantól számítva egy év áll rendelkezésükre az Orbán-kormány minisztereinek, hogy elvégezzék a kormányfő által rájuk kiszabott feladatokat, mert 2017–2018 már a választási felkészülés, a kampány, a választók bizalmának megszerzésének éve lesz – ezt Lázár János mondta, miután véget ért a mai kormányzati konferencia. Mint korábban megírtuk, a rendezvényen a kormány miniszterei, államtitkárai és a meghívott állami szervezetek vezetői beszéltek a kormány eddigi öt esztendejéről és a választásokig hátralévő három év feladatairól.


Ezek szerint azonban ennél sokkal rövidebb idő áll majd a kormány rendelkezésére – korábban egyébként egy kormányzati háttérember is azt mondta lapunknak, hogy a miniszterelnök jövő év végére már mindent készen akar látni, nagyobb, politikailag kényesebb átalakításokba ezután már nem vágnak bele. Orbán Viktor egyébként több esetben is kifejezetten kritikus volt a mai rendezvényen egy forrásunk szerint, leginkább a közigazgatás átalakításának ütemét kifogásolta, és azt mondta, nem kap elég támogatást ehhez a saját minisztereitől. A Népszabadság szerint Domokos László előadása közben – amikor az Állami Számvevőszék elnöke arról beszélt, hogy a minisztériumi háttérintézmények vezetői nem fogadják meg az ÁSZ útmutatásait, és nagyon pazarló gazdálkodást folytatnak – a kormányfő annyit mondott: neveket akarok hallani.


2017-től a kormány már a kampányszempontokat figyeli majd


Lázár János most arról beszélt, hogy az oktatás, a szakképzés átalakításával, jobbá tételével teremthetőek meg többek között „minden magyar család számára egy polgári ország létfeltételei” – ami a legfontosabb stratégiai cél. Ennek érdekében csökkenteni akarják a vállalkozások adminisztrációs terheit.

A VS.hu kérdésére, miszerint az OECD országjelentése – amely a mai konferencia alapját is adta – nagy terjedelemben foglalkozik a korrupcióval, erről mennyi szó esett, Lázár János azt mondta, Domokos László előadásában beszélt arról, hogy az állam hogyan tud jobban gazdálkodni a rábízott vagyonnal, és arról is, hogyan tudja a korrupciós kockázatokat csökkenteni.

A Népszabadság kérdésére, miszerint mit szól Lázár a Figyelő korábbi cikkéhez arról, hogy a visszavonulását tervezi 2018 után, a miniszter csak annyit mondott, nem kívánja kommentálni a lap állításait.