Lázár egyre dühösebb: százmilliókkal bűvészkedhettek az erdészetek

Fotó: MTI / Nagy Lajos

-

A Kehi súlyos problémákat talált több állami tulajdonú erdészetnél is, Lázár mindenkire kiterjesztette a vizsgálatot. Az érintettek közül egyetlen cég válaszolt megkeresésünkre: aljas támadásról, alaptalan rágalmakról beszélnek.


Súlyos visszaéléseket talált a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) abban a vizsgálatában, amely hat erdészeti cégre terjedt ki. A csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:


Jó néhány dologgal nincs minden rendben ezeknél a vállalatoknál.

Mindezt azután, hogy kedden azzal érvelt a földprivatizáció mellett egy parlamenti bizottsági ülésen:


amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét.

A Kehi ellenőrzése az állami tulajdonú területen gazdálkodó 22 erdészet közül 6 társaságra terjedt ki:

  • a Bakonyerdő Zrt.,
  • az Egererdő Zrt.,
  • a Verga Zrt.,
  • a Mecsekerdő Zrt.,
  • a Sefag Zrt. és
  • a Zalaerdő Zrt. elmúlt öt éves gazdálkodását vizsgálták.


A vizsgálat összefoglalója szerint az erdészetek gazdálkodását a szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte.

A vállalatok mintegy 1 millió hektáron gazdálkodnak, nettó árbevételük 94 milliárd forint, hasznuk 2,8 milliárd forint. A Kehi szerint ha haszonbérletbe adja ezt a területet az állam, akkor


akár kétszázszor nagyobb bevételre is szert tehetett volna.

A Kehi vizsgálata több vitatható esetet említ:
  • a Zalaerdő 406 millió forintnyi díjprémiumot fizetett ki 2012-ig a vállalkozóinak, olyan dolgokért, amelyekért egyébként is kötelezettséget vállaltak utóbbiak a megkötött szerződésben
  • szintén a Zalaerdő úgy vett összesen 510 millió forintért kilenc gépet, hogy azokat már a beszerzéskor bérbe is adta
  • az Egererdő mindössze évi 800 ezer forintért adta bérbe a Szalajka-völgyi pisztrángtenyésztő tavakat a hozzá tartozó épületekkel és gépekkel együtt
  • a Sefag és a Mecsekerdő úgy adott el aprítékot erőműveknek, hogy az alapanyagot eladták egy vállalkozásnak, majd a kész aprítékot visszavásárolták, és ők adták el az erőműnek. Ezzel előbbi 150 millió, utóbbi 15 millió bevételtől esett el.


Súlyos problémák

A Kehi annyit elismert, hogy van ilyen vizsgálatuk. Lapunknak azt írták,


az ellenőrzött társaságok gazdálkodásával kapcsolatban súlyos problémákat és hiányosságokat tárt fel, amiről Elnök úr soron kívül tájékoztatta a Kehi-t irányító Miniszterelnökséget vezető miniszter urat.

A Kehitől hiába kértük a dokumentumot, arra hivatkozva nem adták ki, hogy a vizsgálat nincs lezárva. Lázár János a sajtótájékoztatón ugyanezt mondta: arról beszélt, hogy a vizsgálat még csak egy munkaanyag, azt még nem írta alá, és nem terjesztette fel a kormány elé. A Kehi anyagát „jó néhány kérdéssel” küldte azt vissza a Kehi elnökének, valamint azt is kérte, hogy terjesszék ki mind a 22 állami tulajdonban álló erdészeti gazdasági társaságra. „Nem néz ki jól a dolog, de az is lehet, hogy csoda történik” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Zalaerdő közleményben reagált az őket ért vádakra. Mint írták:


A médiában megjelent vádakat aljas támadásnak tekintjük és alaptalannak tartjuk. Visszautasítjuk ezeket a rágalmakat.

Azt is írták, hogy ők a Kehi anyagát nem ismerik, mert azt eddig még nem látták.

Megkerestük a többi érintett társaságot is, de ők későbbi válaszadást ígértek, vagy nem lehetett őket elérni.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után a hat erdészeti cég közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben visszautasították „a médiában megjelent aljas vádakat”. Hangsúlyozták, hogy nem ismerik a Kehi anyagát, ezért kérik annak rendelkezésükre bocsájtását.