Lázár egyetlen munkatársával hozott össze kétmilliós szállodaszámlát

-

Három utazás, hét nap került ennyibe. Az Origo perelt, a bíróság kimondta: a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia az eddig nagyrészt titkosan kezelt kiküldetésekről.


A Miniszterelnökség eddig azt is titkolta, hogy a külföldi utakon hányan vettek részt. Az Origó-nak az lett gyanús, hogy Lázárék szálásköltsége jóval meghaladta más hivatalok vezetőiét.

Egy három napos angliai út szállásköltsége 920 ezer forint volt, egy kétnapos svájci úton csaknem 470 ezret fizettek ki, egy szintén két napos olasz úton pedig több mint 580 ezret.

A Miniszterelnökség a bíróság előtt sem árulta el, kivel ment Lázár, csak azt, hogy az utazáson „minden esetben közszolgálati alkalmazottak vettek részt”.

A bíró már a keddi tárgyaláson kimondta, a svájci és az olasz útról részletesebb tájékoztatást kell adnia a Miniszterelnökségnek - például hogy hol szállt meg Lázár és kikkel tárgyalt.

A Miniszterelnökség egyébként korábban azzal hárított, hogy Lázár a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt felügyelő államtitkárként vett részt az utazásokon. Pár részlet viszont a bíróságon kiderült: például hogy Svájcban német állampolgárral tárgyalt a magyar-német és a magyar-orosz kapcsolatokról, Olaszországban pedig a svájci bankszámlákon tartott illegális magyar pénzekről tárgyalt.

A bíró ennél részletesebb tájékoztatást vár el. Az ítélet nem jogerős.