Lázár: Brüsszel csak a néptől fél, csak az emberek szavából ért

-

A miniszter szerint ha a népszavazás eredményes lesz, akkor nem lesz betelepítés.


Az ország egységét csak a népszavazás tudja megőrizni, „Brüsszel csak a néptől fél”, csak az emberek szavából ért – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a háromezer lakosú Csanádpalotán szervezett utcafórumon azt mondta, ha a népszavazás eredményes lesz,és a választók egyöntetű véleményt fogalmaznak meg, nem lesz betelepítés.

Lázár a mintegy százfős hallgatóság előtt azt mondta, a kormány a bevándorlással és betelepítéssel szembeni csatát egyedül nem tudja megnyerni, arra van szüksége, hogy az emberek részt vegyenek a népszavazáson, és elmondják véleményüket. 148 ezer olyan migráns van Nyugat-Európában, aki Magyarországon keresztül érkezett oda, és akit visszatoloncolhatnak Magyarországra. Dánia, Svédország, Finnország, Izland és Norvégia már tett is lépéseket ennek érdekében, miközben Magyarország nem küldheti őket Görögországba, ahol valójában először az Európai Unió területére léptek – mondta a miniszter.

Ha közülük csak 20-30 ezer ember marad itt, az azt fogja jelenteni, hogy egy nagyvárosra akár több száz, egy Csanádpalota nagyságú településre 20-30 család is jut, ami megváltoztatja a kisváros képét. Ezek a bevándorlók nem fogják elfogadni „a játékszabályainkat”, nem beilleszkedni, nem asszimilálódni akarnak, hanem „a saját képükre formálni a mi városainkat, falvainkat” – mondta Lázár. Szerinte akkor lakást, munkát, iskolát, óvodát, szociális és egészségügyi ellátást kellene biztosítani nekik, és az ország nincs fölkészülve arra, hogy befogadjon százezreket.

A kormánynak az a kötelessége, hogy a magyaroknak segítsen – mondta Lázár.