Lázár bérkövetelést olvas ki a pedagógusok pontjaiból

-

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tüntetés és sztrájk helyett tárgyalásra szólította fel a tiltakozó szakszervezeteket, de előre jelezte: több pénz nem lesz. A Klik működése szerinte másodlagos kérdés, ugyanakkor nem zárta ki, hogy átvegyék az iskolák működtetését is az önkormányzatoktól.


A sztrájk és a tüntetés helyett tárgyalásokra kéri a kormány a pedagógusokat, illetve az őket képviselő szakszervezeteket – mondta szokásos, csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a felelősen gondolkodó érdekképviselet „nem balhéval, hanem tárgyalásokkal” akarja elérni a célját. A miniszter külön megemlítette Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökét, aki 2009-ben, a 13. havi bér megszüntetésekor lebeszélte a tüntetésről a tagságot.

Lázár arról is beszélt: lehet, hogy nem egyedül az állami intézményfenntartó, a Klik lenne felelős az oktatásban meglévő problémákért, hiszen az iskolák jelentős részét az önkormányzatokkal közösen működtetik. Szerinte át kell tekinteni, hogyan működik ez a vegyes rendszer, kinek a hibája, ha nincs kréta vagy nem javítják meg a fénymásolót. Az önkormányzatoknak is ki kell teríteniük a kártyáikat – mondta Lázár, aki lehetőségként megemlítette: az állam akár az iskolák működtetést is átveheti, ha szükséges.

Bár a Klik működési anomáliái megnehezítik a pedagógusok munkáját, Lázár szerint nem ez a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy mit tanítanak a gyerekeknek. „Szakmai ügyekben nyitott kapukat döntetnek, de 20 százalékos béremelés nem lesz” – mondta a miniszter, aki azt olvasta ki a PSZ 25 pontos sztrájkköveteléseiből, hogy az érdekképviselet 15-20 százalékos béremelést akar elérni. Ez valójában nem szerepel a követelések közt, az viszont igen, hogy állítsák vissza a korábban eltörölt pótlékokat és a túlórákért fizetett pénzt.

„Bőven van mit megbeszélnünk” – ismerte el egy kérdésre válaszolva Lázár, hogy vannak problémák a közoktatásban. Szerinte ugyanakkor vannak olyan erők, akiknek az az érdeke, hogy „politikai balhé” legyen. Azt állította, ugyanazok a csoportok a szervezői és finanszírozói a tüntetésnek, akik az elmúlt két évben szervezik a hasonló tiltakozásokat. Egy felelős szakszervezetnek a miniszter szerint azt kell eldöntenie, hogy melyik oldalra áll, mert hiba lenne bevinni a politikát az iskolába.