Lázár, Balog nem ment be a vasárnapi boltzáras szavazásra

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nem vett részt a vasárnapi boltzár visszavonásáról szóló parlamenti szavazásban Balog Zoltán, Kövér László, Kubatov Gábor és Lázár János. Balog és Lázár azt közölte, a távolmaradásuk valójában „nem”, de ezt a szavazatot a kormány iránti lojalitásból nem adták le.


Az Országgyűlés 163 igen, 2 nem, 11 tartózkodással elfogadta kedden a vasárnapi boltzár visszavonásáról szóló javaslatot.

A Fidesz részéről Balog Zoltán, Kövér László, Kubatov Gábor és Lázár János nem nyomott gombot.

Lázár már a hétfői kormányülésen is jelezte, hogy nem fogja megszavazni a javaslatot. A miniszterelnökségi miniszter még múlt a csütörtöki Kormányinfón is tagadta, hogy a kormány a vasárnapi boltzárról szóló törvény módosításán gondolkodna. Többször elmondta, azt tarja helyesnek, ha az embereket nem kényszerítik vasárnapi munkavégzésre.

Lázár és Balog a szavazás után kiadott egy közleményt. Ebben azt írták: "Meggyőződésünk szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen. Ezért nem támogatjuk a kormány törvényjavaslatát, amely korlátozza a szabad vasárnapot. Távolmaradásunk "NEM" szavazat, amelyet a kormány iránti lojalitásból és Orbán Viktor miniszterelnök úr kérésére nem adunk le”.

A 11 tartózkodó szavazó képviselők között KDNP-sek találhatók: Aradszki András, Firtl Mátyás, Hargitai János, Hollik István, Rétvári Bence, Semjén Zsolt, Soltész Miklós, Szászfalvi László, Vejkey Imre. Tartózkodott a fideszes Boldog István és a független Szelényi Zsuzsanna, aki az Együtt nevű ellenzéki párt tagja. Szelényi utólag azt közölte, tévedett és javítást kér.

Nemmel szavazott a fideszes Szatmáry Kristóf és a KDNP-s Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője a hvg.hu-nak azt mondta, véletlenül szavazott nemmel.

A KDNP frakcióból jelen volt az ülésteremben, de nem nyomott gombot Földi László, Latorcai János és Rubovszky György. Móring József Attila valószínűleg nem volt az ülésteremben.

Igennel szavaztak a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP képviselői, illetve több független.

Rogán Antal hétfőn a kormányülés szünetében jelentette be, hogy kormány azt javasolja: a parlament vonja vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt. A döntést azzal magyarázta, hogy a kérdés megosztotta az embereket az elmúlt egy évben.