Lázár azt üzente a tanároknak, a bocsánatkérés nem szakmai javaslat

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A tanároknak joguk van tüntetni, de attól a gyerekeknek nem lesz jobb, ha Orbán Viktort szidják egy tüntetésen. Erről Lázár János beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus szerint Orbán Viktor nem akart megbántani senki, amikor viccnek nevezte a tanárok bocsánatkérési követelését.


A bocsánatkérés nem szakmai javaslat. Így reagált csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János arra, hogy a március 15-i tanártüntetés vezetői bocsánatkérésre szólították fel Orbán Viktort és Áder Jánost.

A miniszterelnökségi miniszter megmagyarázta, hogy Orbán Viktor a bocsánatkérés követelésére miért felelte azt: „Én azt hittem, az egy vicc.” Lázár szerint a miniszterelnök megjegyzése arra vonatkozott, hogy az oktatási rendszer 1300 milliárdos adósságához, az állami fenntartás anomáliáihoz képest egy bocsánatkérés nem értelmezhető.

Orbán Viktor szándékosan senkit nem akart megbántani. Ha csak a bocsánatkérés hiányozna, akkor jól állnánk – fogalmazott a politikus. Szerinte egy privát cégnél elképzelhetetlen lenne, hogy egy 50 százalékos béremelés után a munkavállaló kiállna, és bocsánatkérésre szólítaná fel a munkaadót.

Lázár elismételte, a kormány 2012 óta a tanároknak 266 milliárd forint béremelést adott. Szerinte nem ennek a kormánynak kell bocsánatot kérnie, hanem azoknak, akik 2002 után csökkentették a tanári béreket. „Viseljük a magunk felelősségét” – mondta.

A kormány tolerálja, tiszteletben tartja a tüntetéshez való jogot, mindenkinek szíve joga szabadon tüntetni, tette hozzá. Mint mondta, a tüntetések és a sztrájkok alatt nem szoktak a köznevelés problémái megoldódni. Nem a kormánnyal, hanem a gyerekkel és a szülőkkel tol ki, aki nem veszi fel a munkát. Attól még a gyerekeknek nem lesz jobb, ha Orbán Viktort szidják egy tüntetésen.

Bölcsnek nevezte a Pedagógusok Szakszervezetét, amiért a demonstrációt követő napon kilencórás egyeztetést folytatott az oktatás helyzetéről Palkovics László államtitkárral. A kormány hivatalosan a pedagógusok sztrájkbizottságával tárgyalt, amelynek a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is tagja. A sztrájkbizottság által megfogalmazott kérések beépülnek abba a módosítócsomagba, amelyet április-májusban tárgyal a parlament.

Pukli István munkásságát tiszteletben tartja, „iskolaigazgatóként komolyan veszem, politikusként nem veszem komolyan”. Arra a kérésre, hogy a tüntető tanárok Balog Zoltán helyett Lázárral tárgyalnának, azt felelte: a kormány Balogot bízta meg, hogy az oktatási kerekasztalt megszervezze, a kerekasztal dolga, hogy szakmai javaslatokat tegyen.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a kedd délutáni demonstráción azt mondta, ha a kormány nevében Orbán Viktor, az állam képviseletében pedig Áder János államfő 8 napon belül nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázott tanároktól, akkor a Tanítanék mozgalom március 30-ra egyórás országos munkabeszüntetésre szólítja fel a támogatóit.