Lázár: Az MSZP azért gyűjt aláírást, hogy vasárnap dolgozni kelljen

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-


Lázár János a csütörtöki kormányinfón szóba hozta, hogy a Kúria szerdai döntésében jóváhagyta az MSZP vasárnapi nyitvatartásról szóló népszavazási kezdeményezését.

A politikus azt mondta: a Kúria döntését tiszteletben tartják és a népszavazás intézményét is tisztelik. “Hajrá MSZP!” - fogalmazott erre utalva a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerinte a Fideszben még le kell folytatnia az arról szóló vitát, hogy mit szólnak a Kúria döntéséhez. Az ő véleménye azonban az, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen. Azt gondolja helyesnek, hogy a magyar polgároknak ne kelljen vasárnap dolgozniuk, szerinte minden munkavállalóra ráférne ez.

A politikus külön kiemelte, hogy egy baloldali párt, az MSZP azért gyűjt aláírást, hogy több tízezer embernek dolgozni kelljen vasárnap. Úgy vélte, vita lesz a magyar társadalomban arról, hogy a kereskedelmi dolgozóknak kell-e dolgozniuk vasárnap. A Fidesznek ebben a témában már nincs több kötelessége, a választópolgároknak kell dönteniük a kérdésben, mondta.

A Kúria szerdán a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát megváltoztatta, és az Erdősi Lászlóné által benyújtott kérdés hitelesítését megtagadta. Figyelembe vették, hogy az időbélyegzőnél Erdősi Lászlóné nem személyesen járt el, illetve azt is, hogy a MSZP-s Nyakó Istvánt kigyúrt kopaszok akadályozták meg a kérdése beterjesztésében.

A szocialista politikus által benyújtott kérdés így hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" A Kúria döntése után megkezdődhet az aláírásgyűjtés, a tárgykörben nem nyújtható be újabb kérdés.

A szocialista párt közölte, azt szeretnék, hogy egyszerre lehessen dönteni az állami földek eladásáról, az állami vezetők kétmilliós bérplafonjáról és a vasárnapi boltbezárásról. Az MSZP-s Gőgös Zoltán az állami földek eladásáról, a független Kész Zoltán a kétmillió forintos bérplafonról kérdezné az embereket.