Lázár: Az EU nem blokkolja a paksi beruházást

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország és Oroszország közötti nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződést – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.


A Bizottság hétfőn hivatalos levélben tájékoztatta a magyar kormányt arról, hogy az Euratom Ellátási Ügynökség aláírta a két ország között ezzel kapcsolatban keletkezett szerződést. Ezzel a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásának minden akadálya elhárult – hangsúlyozta a miniszter. A portfolio.hu beszámolója szerint Lázár ezt fontos mérföldkőnek nevezte, és szerinte ez is azt bizonyítja, hogy az EU nem akarja blokkolni a projektet.

Néhány kérdést azonban még tisztázni kell Brüsszellel (versenyjogi és közbeszerzési kérdéseket), szerinte az ezzel kapcsolatos egyeztetés fél évig is eltarthat. A beruházás előkészítése három szakaszon, három szálon fut. Az első szakasz az oroszokkal történő megállapodás volt, a második része a megállapodás uniós jóváhagyása (ebben léptünk most előre), a harmadik része pedig a hazai környezetvédelmi szakhatósági engedélyezés.


Voltak rossz előjelek

Pár héttel ezelőtt a Financial Times azt írta, hogy információi szerint az EU blokkolta Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal. A lap akkor úgy érvelt, hogy azért akadályozzák meg a bővítést, mert az uniós stratégia szerint nem lehet, hogy egyvalaki építsen, üzemeltessen, és szállítsa is a fűtőanyagot, mint ahogy azt Paks esetében a Roszatom tenné.

Lázár János miniszter és Giró-Szász András kommunikációs államtitkár akkor azonnal cáfolta a lap értesülését, mondván, a Financial Times információi hamisak, mert szó sincs blokkolásról, viszont „intenzív tárgyalások” folynak az ügyben.