Lázár: az EU legsúlyosabb válsága zajlik a menekültek miatt

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A magyar kormánynak egyszerre vannak technikai problémái és elvi vitái a menekültügyben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint év végéig akár 200 ezer embert is visszaküldhetnének a dublini rendszer szerint, pedig Görögországban lenne a helyük. Kerítés lesz, de törvénymódosítás is kell hozzá.


Egy modern kori népvándorlás első lépésében vagyunk, még több millió ember áll útra készen, akik várhatóan Európába akarnak jönni – mondta csütörtöki, szokásos sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár szerint a szerdai kormányülésen tekintették át a bevándorlási helyzetet, és arra jutottak, hogy az Európai Unió fennállásának legsúlyosabb válságát éli a menekültáradat miatt.

„Schengen felfüggesztése zajlik csöndben” – mondta a miniszter, utalva arra, hogy Franciaország lezárta az olasz határt a bevándorlók tömegei miatt. Más nyugati országokban, Németországban és Ausztriában is nyomás alatt vannak a politikusok, ezért is igyekeznek minél több menedékkérőt visszaküldeni Magyarországra. A kormány állítólag azt az információt kapta, hogy az EU államai hamarosan 16 ezer embert fognak visszatoloncolni (ebből hatezret Németországból, háromezret Ausztriából).

Emiatt döntött úgy a kormány kedden, hogy türelmet kér a partnerektől, és felfüggeszti a dublini rendelet szerinti visszafogadást. Ennyi embert Magyarország nem tudna fogadni – mondta Lázár, aki szerint a rendőrség és a bevándorlási hivatal minden erejét leköti, hogy a déli határon regisztrálják az illegálisan belépő menedékkérőket. A táborok kapacitása 2000-2500, és teljesen tele vannak, vagyis egyszerűen nem lenne hová tenni a visszaküldött menedékkérőket.


Ezen túlmenően viszont elvi vita is van Magyarország és a többi állam közt: a magyar kormány vitatja, hogy ide kellene visszaküldeni ezeket az embereket, hiszen a legtöbben valószínűleg Görögországban léptek az EU területére, tehát oda kellene őket visszatoloncolni. Bár Görögországban nem regisztrálták őket, mert nem működik a menekültügyi rendszer, ez földrajzilag egyértelmű. A magyar Belügyminisztérium egyébként több százezerre teszi azok számát, akik visszatoloncolásra várnak. 2015 végére akár 200 ezren is lehetnek, akiknek az ellátására nyilván nincsenek meg a képességek.

A szerb határra tervezett kerítésről Lázár azt mondta: a 175 kilométer hosszú, négy méter magas kerítés várhatóan tíz méter mélyen veszi majd igénybe a magyar oldalt, vagyis körülbelül ennyivel állna a tényleges határvonal mögött. Ehhez módosítani kell a határrendészetről szóló törvényt, hiszen magánterületeket – 2300 magántulajdon érintett – kell igénybe venni, amiért a tulajdonosoknak kompenzációt fizetnek majd.