Lázár: az EP megtámadta a lengyel függetlenséget

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A miniszter szerint az EP visszaél hatalmával. Budapest mindent megtesz, hogy megvédje Varsót.


Magyarország gazdasági helyzete egyre jobb képet mutat – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a szerdai kormányülésen áttekintették a gazdasági adatokat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszámolója alapján Lázár azt mondta: Magyarország folyamatosan jobban teljesít, a gazdasági növekedés az EU átlagát meghaladó mértékű, és az év hátralévő részében is jelentős bővülés várható.

Úgy számolnak, hogy 2019-ben 70 százalék alá csökken a GDP-arányos államadósság mértéke.

Lázár a nyugdíjasoknak fizetendő nyugdíjprémiumról azt mondta: az ország sikeréből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell. A Magyar Posta november végén megkezdi a nyugdíjasoknak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok kiszállításának előkészítését.


Uniós támogatás a kerítéshez

Magyarország kitart álláspontja mellett, hogy az Európai Bizottságnak hozzá kellene járulnia a menekültválság kirobbanásakor felépített határkerítés költségeihez. Lázár csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette az EB biztosának elutasító válaszát.

Az EU vezetői a napokban Göteborgban a munka világával, a munka szociális vetületével foglakoznak egy konferencián, ezen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is. Lázár azt mondta: a következő két napban itt azzal lehet majd szembesülni, hogy a bizottság véleménye szerint az EU szociális pillére a migráció támogatása lenne. Ezt azonban Magyarország sosem fogja támogatni, mi úgy gondoljuk, hogy az európai munkavállalókat kell támogatni – mondta a miniszter.


Szó sem lehet eljárásról

A magyar kormány nem támogat semmiféle fellépést Lengyelországgal szemben – mondta Lázár. Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a többségi frakciók megszavazták a lengyel jogállamiságról szóló határozatot, amelynek alapján a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.

Szó sem lehet ennek az eljárásnak a megindításáról – mondta Lázár, aki szerint az EP megtámadta Lengyelországot és a lengyel függetlenséget, amivel átlépte az EU működésére vonatkozó szerződéses kereteket, visszaél a hatalmával.

A miniszter szerint Budapest minden lépést kész megtenni azért, hogy Varsót segítse.