Lázár: a vidék megérdemli a minisztériumokat

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

A miniszterelnök a miniszterelnökséggel a Várba költözik, a honvédelmi és földművelésügyi miniszternek meg kell vizsgálnia a vidékre költözés lehetőségét. A részletek egyelőre homályosak.


Helikopterekkel működő kormányzatot vizionált Szél Bernadett LMP-s politikus napirend előtti felszólalásában, amelyben kifogásolta a minisztériumok vidékre költöztetésének tervét. A képviselő több kérdést tett fel a miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak, a válaszban a témára csak rövid idő jutott.

Lázár János a házelnökre hivatkozott, aki 2010 után azt mondta, a végrehajtó hatalomnak nincs helye a törvényhozás épületében, a miniszterelnök és hivatala ezért költözik. Méghozzá a Várba, a Sándor-palota mellé, a karmelita kolostor épületébe, legkésőbb 2016. március 15-ig

A minisztériumok esetleges költözéséről pedig azt mondta, „a vidék megérdemli ezt”, állami főhatóság lehet vidéken Magyarországon. A válaszadási idő lejárt, arra a miniszter nem tért ki, hogyan lehet így működőképes a rendszer.


Nem sokkal később a VS.hu-nak Lázár János már azt mondta: még nem eldöntött tény a minisztéeiumok vidékre költözése, egyelőre csak felkérést kaptak az érintett tárcavezetők, hgy vizsgálják meg a költözés lehetőségét. Ebben benne foglaltatnak az infrastruktúrális és szervezi feltételek vizsgálata is. Lázár személyes véleménye szerint egyébként a közigazgatás van olyan színvonalon, hogy meg tudja oldani egyes tárcák minisztériumi működését.


Hende egyelőre nem beszél

Elkaptuk a Parlamentben Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy el tudja-e képzelni, hogy a minisztériuma vidéken dolgozzon. Annyit mondott, egy vizsgálat lefolytatására kapott felkérést, nem előlegezné meg ennek eredményét. A minisztériumában 510 ember dolgozik.


Kifejezetten örült a Fidesz frakció annak, hogy enyhül a Budapest központúság - mondta Rogán Antal frakcióvezető a VS.hu kérdésére. Lehet olyan kérdés, ami máshol dől el, a mai világban ez nem akadályozza a munkát. Rogán szerint az lenne jó, ha a minisztériumok elektronikusan intéznék az ügyeket, ha ez a változás ezt előidézi, az már önmagában siker.


Ködbe vesző részletek

Megkérdeztük a kormányszóvivői irodát és a miniszterelnöki hivatal sajtófőnökét, Havasi Bertalant, hogy a miniszterelnök és hivatala költöztetése hány embert érint és ez mennyibe kerülne, valamint nem okoz-e nehézséget, ha több tárca vidékre költözik. Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen racionális érvek szólnak emellett, mi lehet a gyakorlati kivitelezés: kirúgnak-e embereket vagy mindenki ingázik, de egyelőre nem kaptunk rá választ.


Dobozolnak

A miniszterelnök pénteken kérte a honvédelmi minisztert, 2016 márciusáig vizsgálja meg a tárca Székesfehérvárra költöztetését, a földművelésügyi miniszter pedig ugyaneddig azt, Debrecenben tudnának-e dolgozni.

A vidékfejlesztési államtitkárság még hamarabb költözhet, Kecskemétre. Nagykoalícióban lobbiznak azért, hogy Miskolcra is költözzön minisztérium, de az egyik lehetséges tárcának a vezetője, Balog Zoltán hallani sem akar erről.