Lázár: A vasárnapi zárva tartás óta többet költ az ország

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

A kormány döntött: támogatja a magáncsődöt, jön az új közbeszerzési törvény, amiben nem a legolcsóbb ajánlat nyer majd, hangzott el a szokásos kormányzati sajtótájékoztatón.


Lázár János és Giró-Szász András a szokásos heti kormányzati sajtótájékoztatón sok egyéb téma mellett a vasárnapi zárva tartásról is beszélt. Mint mondták, mióta bevezették a vasárnapi zárva tartást, az online pénztárgépek forgalma alapján heti 143 milliárdról 151 milliárdra nőtt a heti forgalom.


Lázár János közölte: a zárva tartást nem azért támogatta, mert azt gondolja, hogy „vasárnap mindenki templomba fog menni". „Én ennél szofisztikáltabban gondolkodom". Mint mondta, azért támogatta a javaslatot, hogy ne dolgozzanak az emberek vasárnap. Hozzátette: ha lesz népszavazás, akkor annak eredményét tudomásul fogják venni, addig viszont a szabályozáson nem terveznek változást.

A Miniszterelnökséget vezető minisztertől megkérdezték, hogy nem vált-e kínossá Habony Árpád azután, hogy a NAV is vizsgálja, miből indít médiavállalkozást, illetve közlekedési szabálysértésért is megbüntették. Lázár azt mondta, Habonnyal nem foglalkoznak, vele nincs kapcsolata a kormánynak.

A politikus közölte: a magáncsődöt tárgyalásra érdemes javaslatnak tartja a kormány, "a parlament joggal folytathat le értelmes vitát", aminek a vége egy olyan új rendszer lehet, ami egy 25 éves problémát oldana meg. Hozzátette: egyeztetés lesz a bankrendszerrel.

Jön az új közbeszerzési törvény is. Az értékelési szempontok alapján nem a legolcsóbb ajánlat kapja majd a legmagasabb pontszámot, hanem számítani fog, hogy egy cég mit ajánl például munkahelyteremtés ügyében, magyar cégek bevonásának ügyében, „a minőségi alapú kiválasztás" jön, amiben a gazdaságilag, társadalmilag legerősebb ajánlat nyer majd, mondta a miniszter. A pályázat értékelésébe beleszámít majd az is, hogy a kormány szociális céljainak megfelelő-e az ajánlat. A törvény május 19-én az Országgyűlés elé megy majd.

Kevesebb adat lehet majd üzleti titok a közbeszerzési eljárásban, a kormány "helyzetbe hozná" a kkv-kat, például 75 százalékos referenciaértékekkel már lehet pályázni, hogy a nagyok ne tudják kiszorítani a magyar kkv-kat, mondta Lázár János. Új szabály lesz, hogy aki 25 milliós támogatást kap az államtól vagy az EU-tól, azt közbeszerzéssel köteles elkölteni.


Lázár János a kormányülésről beszámolva rengeteg adatot sorolt. Eszerint
  • A 16-ról 15 százalékra csökkenő SZJA 110-120 milliárd forintot jelent.
  • A sertéshús áfájának csökkentése 25 milliárdos forintos könnyebbség.
  • 2016-ban a kétgyerekeseknél gyerekenként 12500 ft marad a családi adókedvezménnyel.
  • Készülnek a társadalmi vitára, hogy melyik szolgáltatási díj, adó, járulék csökkenjen majd 10 milliárd forint értékben. A lakosság dönthet, őszig a kormány előkészíti mindezt.
  • A reklámadónál 5,3 százalék lesz a legmagasabb kulcs. 100 millió forintos bevételi nem kell reklámadót fizetni.
  • A dohánycégek idei különadó-kötelezettségét fenntartják, a cégek 11,5 milliárdot fizetnek a kasszába, ez a jövőben minden évben így lesz.
  • A háziorvosokra vonatkozó adószabályokat átvizsgálják, a helyi iparűzési adó alól mentesítenék a háziorvosokat.
  • 1,3 millió emberre vonatkozik a devizahitelesek elszámolása, 1000 milliárd marad az ügyfeleknél.