Lázár: A sok bevándorló nem ellenség, de teher

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A politikusok bevándorlásról beszéltek és Szent Istvánt aktualizálták ünnepi szónoklataikban, Orbán Viktor szentmisén vett részt, megsült a Kárpát-medence Kenyere, és a Magyarok kenyere is össze fog jönni. Így zajlott az ünnep délutánja.


Augusztus 20. és a menekültek

A Szent István-bazilika előtti téren megtartott ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek arról beszélt, hogy a Magyarországra érkező emberek ezrei „új és új kérdések elé állítanak mindannyiunkat.”

Ma már mindenki elismeri, hogy hatalmas, nemzetközi méretű folyamatról van szó – mondta a bíboros –, amely „messze meghaladja akár az egyéni lehetőségeinket, akár országunk képességeit és méreteit. Olyan jelenséggel állunk szemben, amelynek teljes mélységét, okait, hatásait nem ismerjük, talán nem is tudjuk megismerni.” De „amióta világ a világ és ember az ember, újra és újra szembe kellett néznie olyan jelenségekkel, amelyeket nem ismert és nem értett teljesen.” Mégis cselekednie kellett, és az élet sokszor nem ad gondolkodási időt - hangsúlyozta Erdő Péter.



Lázár János is felvetette a migránsok problémáját ünnepi beszédében. „Szent István nemcsak államalapító, hanem szövetségépítő is volt, hiszen azzal, hogy megalapítója lett az önálló Magyarországnak, egyúttal építője lett a keresztény Európának is” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen. Kifejtette: Magyarország ma is a keresztény Európa őrvidéke, végvára. Az a sok illegális bevándorló, aki délről és keletről az ország felé és azon keresztül Európa felé tart, nem ellenség, de teher – mondta Lázár. A kérdés szerinte az , hogy elbírja-e az ország és Európa ezt a terhet.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke is a menekültekről beszélt az ellenzéki párt budapesti ünnepi rendezvényén. Novák Bosnyák András, Martonfa polgármestere jelenlétében jelentette be, hogy pártja ügydöntő helyi népszavazásokhoz kötné a befogadóállomások létesítését. A politikus azt hangoztatta: a kormány ne akarjon szembemenni az emberek akaratával, Martonfa "nem kér az idegen letelepülőkből, nem kér a kormány letelepítési politikájából".


Mit ünnepelne Szent István?

Szent István nemcsak államot alapított a Kárpát-medencében, hanem nemzetet is szervezett - mondta Lezsák Sándor a Somoskőújfalun tartott Szent István-napi ünnepségen csütörtökön. Az Országgyűlés alelnöke kijelentette: ma, amikor egyre erőteljesebb a Kárpát-medencében a magyar nemzet veszélytudata, István király intelmeiből talán az a legfontosabb, hogy ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is.



Navracsics Tibor Veszprémben ünnepelt. Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa kiemelte: államalapító királyunk abban hitt, hogy Magyarországnak csak Európához tartozva van jövője, ami nem pusztán földrajzi, hanem politikai hovatartozást is jelent. Magyarország az évszázadok során megőrizte államiságát és emellett az európai nemzetek békés együttműködését választva mára részt vehet a döntéshozatalban, alakíthatja Európa jövőjét – hangsúlyozta az uniós biztos.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint viszont Magyarország letért az államalapító Szent István által kijelölt útról, ahová előbb vagy utóbb, de vissza kell térnie. Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke az MTI-hez csütörtökön, az államalapítás ünnepe alkalmából eljuttatott közleményében úgy vélekedett, hogy Szent Istvánnak ma nem lenne mit ünnepelnie. A politikus szerint Magyarországot „keletre kacsingató, elszigetelt kalózállamként” tartják számon, az új kenyér és az otthon biztonsága pedig egyre kevesebbeknek adatik meg.


Kenyérünnep, kenyérünnep

Kolozsváron a magyar napok főtéri nagy színpadán szegték meg csütörtök délután a Kárpát-medence Szolnokon kisütött kenyerét, melyet a történelmi magyar egyházak vezetői áldottak meg. Amint Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke elmondta, a 150 kilós kenyér alföldi lisztből, kárpátaljai forrásvízből, vajdasági kovászból, és felvidéki burgonyából állt össze. A Kárpát-medence egészéből összegyűlt pékek munkáját a székelyföldi Diószegi László pékmester irányította.



Eközben a tavalyi mennyiség több mint duplája, 426 tonna búza gyűlt össze az idei Magyarok kenyere jótékonysági program keretében – jelentette be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke csütörtökön Pécsett.

Győrffy Balázs a város Szent István terén rendezett Magyarok kenyere ünnepen újságíróknak azt mondta, hogy mintegy kétezren ajánlottak fel gabonát a rászorulók támogatására. „Ezért az ügyért sokan hajlandók tenni, a kezdeményezés olyan lelki energiákat mozgósít a gazdákban, melyeket érdemes kihasználni” – tette hozzá.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta: örül annak, hogy a Magyarok kenyere programmal a baranyai megyeszékhely példát mutat, hogy összefogással, kölcsönös segítségnyújtással milyen sokat lehet tenni egy közösségért.

Az ünnep délelőttjéről itt számoltunk be.