Lázár: A németek rá akarják kényszeríteni akaratukat Európára

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Ausztria magas lóról beszélt Magyarországgal, Németország a saját akaratát rá akarja kényszeríteni Európára. Erről Lázár János beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. A miniszter arról is beszámolt, hogy a kistelepülések polgármestereinek bére nőhet, a bölcsődei férőhelyek száma emelkedhet.


A menekülthelyzet volt a fő témája a szerdai kormányülésnek. Erről Lázár János miniszterelnökségi miniszter számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján. A menekültkrízisen kívül körülbelül további negyven napirendi pont volt.


A háromfrontos harc

A miniszter szerint a jövőben a magyar kormány három fronton harcol a migránsokkal szemben. Az egyik a határok védelme, ahol jelenleg már áll a kerítés. Ismertette, hogy idén 400 ezren lépték át a határt illegálisan, ha nincs kerítés, akkor 600 ezer is lett volna ez a szám. Lázár szerint működőképes megoldás a biztonsági határzár. A kormány szerdán úgy döntött, hogy a migránshelyzet miatt a biztonsági készenlétet fenntartják a jövőben is a három érintett megyében.

Lázár szerint a kerítésépítést javasolják a szomszédoknak is, ez a „megoldás nem maradt a követők nélkül”. Arra utalt, hogy Szlovénia és Ausztria is szögesdrótot rendelt. Nem akarja minősíteni az osztrákokat annak ellenére, hogy „magas lóról tárgyaltak”, „megbélyegezték Magyarországot”. Nem fogják az emberi jogi értékeket számon kérni, „hiba volt, hogy magas lóról tárgyaltak Magyarországgal” – fogalmazott.

A második front a kvóta elleni harcot jelenti. Lázár szerint nagy nyomás helyeződik az országra, hogy fogadja el a kormány a menekültek leosztásáról szóló kvótát. Ezt a parlamentnek meg kell vitatnia, fontos, hogy nemzeti összefogás legyen a kérdésben. Lázár fontosnak nevezte az aláírásgyűjtést is, amelyet a Fidesz indított a témában. Az amerikai nagykövetnek címezve ironikusan azt mondta, Magyarország a demokrácia fejletlenebb szintjén áll, hiszen kikéri az emberek véleményét.

Németország a saját akaratát rá akarja kényszeríteni Európára, hogy bevándorlókat fogadjon be. Magyarország ezt magára nézve nem fogadja el. Nem akar olyan világot, ahol a német döntés minden országra nézve kötelező érvényű. Elképzelhetetlen, hogy kötelező betelepítés legyen Magyarországon. Nem találkozott olyan választóval, aki azt mondta volna, hogy az ő településére telepítsenek be bárkit is.

A harmadik front az, hogy mi lesz a visszatoloncolt emberekkel. Lázár szerint 40 ezer visszatoloncolási kérelem van Magyarországgal szemben, közülük senkit nem akar visszafogadni a kormány. A politikus szerint ez a három pont lesz a jövő heti, máltai rendkívüli európai csúcson a magyar kormányzati álláspont.


Nőhet a polgármesterek bére

A polgármesterek fizetése is szóba került a kormányülésen. Az 1500 fő alatti kistelepüléseken a polgármesterek bére 30 százalékkal eltérhet a jelenlegihez képest. Például 150 ezer helyett 190 ezer forint lehet a bér. Ezt helyi pénzből lehet csak finanszírozni, a kormány ehhez nem biztosít forrást. A 3000 fő alatti településeken azt szeretnék, hogy a polgármesterek más munkát is tudjanak vállalni, ezzel csökkennek az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok.


Több bölcsőde lehet

Három új bölcsődei ellátástípust vezetnek be, mini-, munkahelyi és családi bölcsődék lesznek. Lázár szerint könnyebb lesz létrehozni, fenntartani ezeket. Jelezte, hogy 2017. januártól napi négyszeri étkezést biztosítanak a gyermekétkeztetésben. A bölcsődei dolgozókra is kiterjesztik a pedagógus életpályamodellt.

A gyermekszegénység ellen fel akarnak lépni, ezzel nem az ellenzék vitorlájából akarják kifogni a szelet – mondta egy újságírói kérdésre válaszolva. A kérdés azért merült fel, mert a kormány a héten kihátrált a gyermekéhezés elleni küzdelemről szóló ellenzéki javaslat mögül. Lázár szerint a bölcsődék számának növelése segíti az anyák munkavállalását. Lesznek további lépések, szerinte ez nem a politikai kampány része.


Dicsérte Hillert

A minisztert arról is kérdezték, mit szól hozzá, hogy Hiller István szocialista politikus egy szerdai nyilatkozatában támogatta a kerítést. Lázár erre válaszolva „bölcs, gondolkodó embernek” nevezte Hillert, szerinte jó programokat indított el miniszterként, jó történésznek tartja. Hozzátette, nem szeretne ártani a politikusnak azzal, hogy dicséri.