Lázár szerint a németek okozták a káoszt a Keletinél

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Lázár János a német kormányt tette felelőssé a Keletinél kialakult helyzet miatt. A miniszter sajtótájékoztatóján arra kérte a német nagykövetség munkatársait, menjenek ki a pályaudvarhoz, tájékoztassák a menekülteket, hogy befogadják-e őket, vagy sem. Lázár szerint a MÁV azért nem indít nyugatra vonatokat, mert a rendőrség attól félt, a menekültek elfoglalják a Keletit.


Keményen bírálta Németországot Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A miniszterelnökségi miniszter a menekülthelyzet ismertetése során akkor beszélt a leghevesebben, amikor a német kormányzati nyilatkozatokról szólt.

Többször elmesélte, a vasárnapot azzal töltötték, hogy megpróbálták kideríteni, Németország valóban befogadja-e az összes szír menekültet. Ebben a helyzetben a berlini magyar nagykövetnek, Czukor Józsefnek a német belügyminisztérium államtitkára azt mondta, 200-300 menedékkérőt válogassanak ki, küldjék őket Németországba, de a sajtónak ne szóljanak. A németek azt nem mondták meg, milyen szempontok szerint válogassák ki a Keletinél várakozók közül ezt a 200-300 embert. A miniszter szerint ez vezetett oda, hogy hétfőn elindultak Budapestről a menekültekkel teli vonatok.


A németek a hibásak

Másnap a németek közölték, Magyarországnak regisztrálnia kell a menedékkérőket, csak az érvényes papírral rendelkezőket engedheti tovább. Lázár szerint a Keletinél azért alakult ki a jelenlegi helyzet, mert a német kormány ellentmondásosan kommunikált. "Németország meghívta a terített asztalhoz a menekülteket" - mondta. A német nyilatkozatok váltották ki azt a reményt, hogy a bevándorlók korlátozás nélkül mehetnek Németországba. "A német kormány kommunikációs hibák tömkelegét követte el, napokig bizonytalan helyzet uralkodott" - fogalmazott.

A miniszter a sajtótájékoztatón többször is arra kérte a német nagykövetség munkatársait, hogy menjenek el a Keletibe, és magyarázzák el az álláspontjukat a menekülteknek. "Nemcsak a bevándorlók, de egész Európa nehezen érti, mi az álláspontjuk" - mondta. "Magyarázzák el, hogy mi vár rájuk Németországban, nem elég, hogy a követség honlapján leírják, mit kell tenni, ez nem elég, ki kell állni eléjük" - fogalmazott.

Mivel ezek a menekültek többsége Németországba tart, ezért arra kérte a németeket, vegyék ki részüket a probléma megoldásából. A menekülteknek is azt ajánlotta, menjenek a nagykövetség elé, és folyamodjanak vízumért. Később kitért arra is, szerdán ugyancsak a német nyilatkozatok miatt nem voltak hajlandók a menekültek Kőbányáról a debreceni menekülttáborba menni.


Kerülte a rendőrség az erőszakot

A Keleti pályaudvarnál közel háromezer gyűlt össze, a német kormány világos beszédének hiányában egyre agresszívabb hangulat alakult ki az elmúlt napokban, mondta Lázár. A rendőrség kérte, hogy a bevándorlási hivatalnál regisztráljanak, itt kapnak megfelelő ellátást is, de "eljutottunk oda, hogy az együttműködést megtagadták a Keletinél". Példaként említette, hogy 1500 embert köteleztek egészségügyi vizsgálatra, de csak 80-an voltak erre hajlandóak a Keletinél.

A rendőrség Lázár szerint nagy szakmai hozzáértéssel kezelte a helyzetet az elmúlt napokban a fővárosban. Többször megjegyezte, hogy a rendőrség kerülte az erőszakot. Ezzel magyarázta többek között azt is, hogy a MÁV leállította a nyugat felé tartó vonatokat. A rendőrség szerint ugyanis arra számított, hogy a menekültek hamarosan áttörik a rendőrsorfalat, elfoglalják a pályaudvart. Ezzel a lépéssel a hatóságok a várható erőszakot próbálták megakadályozni.

Reagált azokra a bírálatokra, hogy nem látják el megfelelően a menekülteket. Azt mondta: korábban még regisztráltak a menedékkérők, most a német nyilatkozatok miatt megszűnt a menekültek együttműködése a hazai hatóságokkal. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) hivatal minden ellátást biztosítana a számukra. “Miért kéne a Keletinél menekülttábort építeni” - mondta Lázár.


Lejárató kampányt lát Lázár

Beszélt arról is, hogy a magyar kormány milyen álláspontot képvisel majd a probléma uniós rendezése során. “A magyar álláspont, hogy az EU határainak védelméről nem mondhat le, mert nem menekült-, hanem bevándorlási válság van” - mondta. A kormány számára ezért elfogadhatatlan az az álláspont, hogy korlátlanul nyissák meg az uniós határokat a bevándorlók előtt.

Lázár megismételte, hogy a kormány demográfiai deficitet nem a bevándorlással akarja megoldani. „A menekültek integrációjára nem vagyunk felkészülve” - fogalmazott. Egy kérdésre válaszolva ezt azzal indokolta: “hogyan tudnánk integrálni olyan embereket, akik nem itt születtek, miközben azokat sem tudják integrálni, akik itt születtek”. Példaként a romákat említette.

Nem megoldás Lázár szerint az sem, hogy öt-hat ország (köztük Magyarország, Görög-, Olasz-, Spanyolország) lássa el az uniós határok védelmét. „Ezek az országok fizikai, anyagi értelemben nem fogják bírni” - mondta. A régi tagállamok fenyegetik, zsarolják az új uniós tagállamokat - mondta. Ezzel arra utalt, hogy egyes sajtóhírek szerint amennyiben Magyarország nem fogad be menekülteket, pénzügyi forrásokat zárhatnak el az ország elől.

A miniszter nehezményezte azt is, hogy az uniós politikusok, külföldi lapok csak a magyar kormány eljárását kritizálják. Megemlítette, hogy Ausztria gyakorlatilag lezárta a határt, amivel több kilométeres dugókat okozott. A franciák drótkerítéssel védik a menekültektől a Franciaországot Angliával összekötő alagutat. Szerinte ezeket nem kifogásolják, lejáró kampány zajlik Magyarország ellen.


Eddig tesztidőszak volt

A Keletinél kialakult szituáció bizonyítja, hogy szükség van a kerítésre - mondta a miniszter. Majd statisztikákat sorolva közölte: július 6. és szeptember 3. között 80-90 ezer illegális határátlépő jött be az országba. A korábbi napi 400 helyett ma már napi 1500-2000 az országba belépők száma.

Szerinte szeptember 15-e után változhat a helyzet. Addigra felépül a második kerítés, amely a kormány várakozásai szerint visszatartja majd az illegális határátlépők nagy részét. Szeptember 15-től életbe lépnek az új törvények is, amelyek többek között bűncselekményé teszik az illegális hátárátlépést.

Új helyzet lesz, egészen addig csak tesztidőszak zajlott - mondta. A kormány egyelőre nem tervez határzárat a horvát határnál, de meglátják, hogy mi történik majd szeptember 15-e után.