Lázár: a kvótarendszer megbukott

Fotó: AFP / MIKHAIL MORDASOV

-

A jövő héten arról tárgyal a kormány, milyen védőoltások legyenek ingyenesek.


Megbukott a kvótarendszer – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a szeptember 26-i határidőre az Európai Bizottság által előírt létszám 29 százalékát fogadták be a tagállamok. Az előírt 98 ezer 255-ből 29 ezer 144 menedékkérőt fogadtak be, ez azt jelzi, hogy a közös migrációs intézményrendszer bukásra van ítélve – mondta Lázár.

Lázár szerint ez válasz az EB újabb, 50 ezer embert érintő, önkéntes alapú elosztási mechanizmusára is. Érthetetlen, hogy miért erőltetik ezt – mondta a miniszter.

A határok megvédése nemzetállami hatáskör, továbbá megerősítette: a kormány a következő időszakban nem fog részt venni közös migrációs politikában és "természetesen senkit nem fog betelepíteni Magyarországra" – mondta Lázár.

Az október elején induló nemzeti konzultáció döntően a Soros György által ismertetett momentumokra vonatkozik – mondta a miniszter. A kérdőív elkészült és hozzáférhető, november elejéig minden magyar háztartásba el fog jutni.

Lázár szerint az úgynevezett Soros-tervben az szerepel, hogy évente 1 millió bevándorlót kell befogadni az EU-ba, le kell bontani a határvédelmi rendszereket, és az illegális bevándorlóknak az első két évben 9 millió forintot kell adni. A miniszter szerint az is a terv része, hogy enyhébb elbírálás alá esnének a jogellenes cselekményeik, létrehoznának egy közös uniós ügynökséget, illetve a nemzetállamok helyett egy más társadalmi struktúra valósítanának meg.


Munkanélküliség, védőoltás

A rendszerváltozás óta soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség Magyarországon, mint most – mondta Lázár. 2017 nyarán, őszén 4,44 millió ember dolgozott, és ez szerinte óriási növekedést jelent úgy, hogy közben 58 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás és 40 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma.

Magyarországon a korábbi 54,5 százalékos foglalkoztatási ráta 68-69 százaléka változott; a munkanélküliség 4,1-4,2 százalékos. A kormány 2010 nyarán azt hirdette meg, hogy legalább egymillió új munkahelyet teremt. Az elmúlt hét évben sikerült ezt a vállalást teljesíteni, hétszázezer új munkahely jött létre – mondta Lázár.

A kormány helyt áll a kórházak adósságért – mondta a miniszter. Lázárt azért kérdezték az egészségügyről, mert augusztusra a kórházak adóssága elérte a 35 milliárd forintot. A miniszter szerint arra lehet számítani, hogy minden lejárt, jogszerű és elismert számlát kifizet az államkassza. Az adósságok kifizetéséről várhatóan az év végén dönt a kormány, attól függően, mennyi lejárt tartozás van.

A jövő héten a védőoltások támogatásáról szóló előterjesztésekről tárgyal a kormány. Szakmai konszenzus látszik arról, hogy kötelező és térítésmentes legyen a bárányhimlő elleni oltás, és az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás mellett a B típus elleni oltás is ingyenes lehet. Tárgyalnak a rotavírus és a hepatitis elleni vakcinák támogatásáról is.