Lázár: a kormánynak vissza kellene kérnie a pénzt Budapesttől

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Az idén 20 milliárd forintot kellene folyósítani a büdzséből Budapestnek. A vizsgálat végéig nem jön pénz.


A csalás tankönyvi példájának nevezte a 4-es metró beruházásánál történteket Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője. A 430-450 milliárd forintos metróberuházásból eddig 380 milliárd forintot fizettek ki, a projekt lezárása most is folyik, mivel a magyar támogatás minden évben szerepel a költségvetésben.

Az idén még 20 milliárd forintot kellene folyósítani a központi büdzséből Budapestnek, ám ennek a kifizetését felfüggesztik. Amíg ugyanis nincs pont az OLAF-vizsgálat végén, és amíg nem tisztázódik a felelősség, addig az államháztartási törvény szerint


Magyarország az adófizetők pénzét nem adhatja oda,

miután az ügyben „bűncselekmények sokasága” valószínűsíthető – mondta Lázár.

A Miniszterelnökség szabálytalansági eljárást indított, hogy megállapítsák, a magyar állam által biztosított támogatásnál voltak-e csalások. „Vélelmezhetően voltak”, hiszen az OLAF-jelentésből látszik: nemcsak az EU-s pénzeknél történt csalás, hanem a magyar államkasszából közvetlenül folyósított forrásoknál is – mondta Lázár. A szabálytalanság megállapítása esetén a pénzt vissza kell kérnie a kormánynak Budapesttől.

A miniszter szerint az történt, hogy külföldi nagyvállalatok – például a Siemens és az Alstom – „a Fővárosi Önkormányzat vezetésével és a különböző műszaki ellenőrökkel, tervezőkkel


összefogtak, és meglopták Brüsszelt és a magyar költségvetést.

A lopás metodikája sok esetben az volt, hogy a műszaki ellenőr vagy a tervező a megbízó helyett a kivitelező érdekeit szolgálta, „a megbízó pedig nagyvonalúan aláírta a felturbózott összegeket” – mondta.


Az EU nem vár

Lázár szerint „Demszky Gáborék tevékenysége miatt” azért kerül nehéz helyzetbe a Fővárosi Önkormányzat, mert az EU visszakéri a pénzt, és a magyar állam is tehet így. Szerinte meg kellene próbálni a külföldi kivitelezőktől visszaszerezni az összegeket, ami a főváros dolga lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította a kormány tagjait, hogy minden segítséget – jogit és pénzügyit egyaránt – adjanak meg Budapestnek az ügy rendezésében – mondta Lázár.

Szerinte az ügy nemcsak a lopás miatt jelent súlyos bajt, hanem a visszafizetési kötelezettségek miatt, amivel az EU nem fogja megvárni a magyar ügyészségi, bírósági döntést. Ez végső soron komoly anyagi kárt jelent majd a fővárosnak – mondta.