Lázár: A kormány megőrzi az ország függetlenségét

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A miniszter szerint az EU nem tesz semmit a határvédelemért.


A magyar kormány nem tud azonosulni azzal, hogy a bevándorlás ügyébe az Európai Bizottság belekavarja a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló kohéziós alapok sorsát – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Jean-Claude Juncker leveléről. Az Európai Bizottság elnöke akkor válaszolt, amikor a magyar kormány azt kérte, az EU fizesse a schengeni határok védelmének egy részét.

Lázár János szerint a kabinet kész a tárgyalásra, várja a bizottság javaslatát. Szerinte az EU mindent elkövet az illegális bevándorlók jogainak védelmében, a határvédelem érdekében azonban nem tesz semmit. A bizottságnak nemcsak a bevándorlással kapcsolatos kötelezettségek betartását kellene felügyelnie, hanem az unió állampolgárainak biztonságát is figyelembe kellene vennie – mondta Lázár.


Az ítélet üzenete

A kvótaperben született európai bírósági döntés Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni – mondta Lázár. Szerinte az ítélet azt üzeni: Brüsszelben eldönthetik azt, hogy Magyarországon ki éljen. A magyar kormány azonban a függetlenség legfontosabb kérdésének tartja, hogy a magyarok dönthessék el, ki tartózkodhat az országban – mondta. "Ha erről lemondunk, akkor az önállóságunk fontos szeletéről mondunk le".

Lázár szerint a kormány minden jogi eszközt igénybe fog venni azért, hogy az ország függetlenségét megőrizze.