Lázár: a kormány lezártnak tekinti az olimpia ügyét

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Magyarország belátható időn belül nem fog olimpiát rendezni. A miniszter szerint ez az ország kudarca.


A kormány lezártnak tekinti az olimpiai pályázat ügyét, és felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány szerdán azt javasolta a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB), vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot. Ennek indoka a nemzeti egység hiánya, e nélkül ugyanis egyetlen ország sem tudott olimpiát rendezni, e nélkül nincs esélye a pályázatnak - mondta Lázár. Szerinte Magyarországon elképzelhetetlen nemzeti egység baloldali pártok nélkül, a budapesti pályázatot eredetileg támogató MSZP azonban változtatott az álláspontján.


Se egység, se oilmpia

Ha csak a kormány és a kormánypártok támogatják az olimpiát, az megvalósíthatatlan - mondta Lázár. Szerinte egy népszavazási kampánnyal és vitával magát égetné Magyarország, a referendumon pedig valószínűleg a játékok ellenzői lennének többségben. Teljesült a népszavazási aláírásgyűjtők kérése, nem lesz olimpia – mondta a miniszter.

Lázár az ország kudarcának nevezte, hogy nem sikerült megteremteni, illetve megtartani a nemzeti egységet. Szerinte Magyarország belátható időn belül nem fog olimpiát rendezni.

Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője a pályázathoz kapcsolódó minden eddigi költség felhasználásáról be fog számolni – mondta Lázár. Szabó Tünde államtitkár jelentésének azt is tartalmaznia kell, hogy milyen beruházásokra van szüksége a sportnak a következő években, az olimpiával összefüggésben tervezett fejlesztések közül melyikről kell lemondani, melyiket kell átalakítani.


Költségen belül

A 2017-es budapesti vizes vb-re elkészült Dagály uszoda bruttó 48 milliárd forintba került, ez a tervezett költségen belül van – mondta Lázár.

A kormány jóváhagyta azt is, hogy megkezdődjön az új Puskás-stadion építése. A közbeszerzési eljárás lezárult – az eredményt napokon belül kihirdetik –, a kormány pedig bruttó 190 milliárd forintot hagyott jóvá.