Lázár: a kormány közép-európai szövetségépítésben gondolkodik

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A miniszter szerint naponta 2-3 óránként próbálják átvágni a határkerítést.


A magyar kormány közép-európai szövetségépítésben gondolkodik, ilyen politikát folytat, ezt mutatta a múlt heti budapesti V4-csúcstalálkozó, Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi látogatása, és ebbe a sorba illeszkedik a jövő heti budapesti magyar-szerb kormányülés is – mondta Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője Orbán és Sebastian Kurz tárgyalását eredményesnek, sikeresnek minősítette, azon minden kérdés szóba került. A schengeni határ megvédésével alapvető érdek, hogy Ausztriával szoros biztonsági együttműködés alakuljon ki.

Lázár szerint Magyarország tiszteletben tartja Ausztria atomellenes álláspontját, azonban bízik abban, hogy az Európai Bizottság és Bécs vitája után sikerül együttműködést kiépíteni a két ország között a Paks II. építéséről.


Folyamatos próbálkozók

Lázár azt kéri a belügyminisztertől, hozza nyilvánosságra a határzár-menti hőkamerák felvételeinek. Helyszíni tapasztalataira hivatkozva azt mondta: napi szinten 2-3 óránként próbálják illegális bevándorlók átvágni a határkerítést hidegvágókkal.

Ha nem lenne a dupla kerítés és az élőerős védelem, nem 30-50-en kísérelnének meg egy nap bejutni az ország területére, hanem folyamatosan lennének próbálkozók – mondta Lázár, aki szerint nem menekültek azok, akiket a tranzitzónába visszakísérnek, eszük ágában sincs beadni a kérelmet.


Kártalanítás

A kormány kész mérlegelni a szegedi Szeviép-ügy károsultjainak kártalanítását – mondta Lázár. A károsultakat képviselő ügyvéd fordult rajta keresztül a kormányhoz, amely várja a beadványt.

Lázár szerint a felelősséget is viselni kell, ezért a kabinet fontosnak tartja a szegedi városvezetés elszámoltatását az ügyben. "Az elszámoltatásnak és a kártalanításnak egyszerre kell zajlania" – mondta.


Útépítés

A kormány négysávos út megépítéséről döntött Törökszentmiklós, Püspökladány és Berettyóújfalu között, a beruházás várható költsége 100 milliárd forint – mondta a miniszter. Lázár azt mondta, Szolnokot össze kívánják kötni az M0-ás körgyűrűvel.

Mintegy 74 ezer hadigondozott havi juttatását 8550 forintról 10 ezer forintra emelik.

A miniszter felszólította a Jobbik vezetőit, hogy ne uszítsák a kistelepülési polgármestereket az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban, mert a megvalósított változtatások jól sikerültek, a fejlődés biztosított.