Lázár: a kormány ellenáll Soros szervezeteinek

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A belügyminiszter és a hírszerzésért felelős miniszter elkészítette jelentését az ún. Soros-aktákról. A jelentés döntő része államtitok.


A Soros György által támogatott szervezetek az elmúlt két évben mindent elkövettek Budapesten, Brüsszelben és Berlinben azért, hogy megváltoztassák Magyarország migrációval kapcsolatos álláspontját, és bevándorláspártivá tegyék az országot – mondta a Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány ellenáll: Magyarországot nem lehet bevándorlóországgá tenni.

Lázár azt mondta, hogy a kormány megtárgyalta a belügyminiszter és a hírszerzésért felelős miniszter jelentését a nyugat-európai sajtóban napvilágot látott Soros-aktákról. A jelentés döntő része államtitok – mondta. Szerinte azért volt szükség a jelentésre, mert a magyar államhatár védelme, a szuverenitás garantálása nemzetbiztonsági kérdés.

Nem a kormány támadta a Soros-szervezeteket, hanem ezek akarják megváltoztatni a magyar döntéshozók álláspontját – mondta Lázár.


60-70 milliárd forint bírság a baloldal miatt

Mintegy 60-70 milliárd forint uniós bírság fenyegeti Magyarországot a 4-es metró MSZP-hez és SZDSZ-hez köthető szabálytalanságai miatt – mondta Lázár. A kormány megállapította, hogy a szabálytalanság megcáfolhatatlan, de igyekszik tárgyalásos úton csökkenteni az összeget.

Felkérték Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy különítse el a bírság fedezetét a 2018-as költségvetésben, azzal a megkötéssel, hogy az egészségügyet, a szociális szférát és az oktatást nem érintheti elvonás – mondta.

A 452 milliárd forintos metróberuházásban 272 milliárd forint esetében lehet szó a volt szocialista, szabad demokrata kormány korrupciós ügyéről, ebből 166 milliárdot valószínűleg elloptak. Utóbbi összegből 76 milliárd forint érkezett az uniótól, a többi a magyar adófizetők hozzájárulása volt.


Megveszik a Bálnát

A kormány úgy döntött, megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek – mondta Lázár.

Jóváhagyták a győri Xantus János Állatkert átfogó fejlesztését, támogatták Szeged közlekedésfejlesztési koncepcióját, hozzájárultak az új szekszárdi uszoda építésének megkezdéséhez, és döntöttek arról is, hogy 2017-2018-ban 100 milliárd forintos útfelújítási programot hajtanak végre – ismertette a kormány döntéseit a miniszter.