Lázár a Jobbikkal riogatott a holokauszt emléknapon

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

„Az a szebb jövő, amivel házalnak, valójában nem más, mint az ocsmány múlt."


A párt nevének kimondása nélkül keményen bírálta a Jobbikot Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, az Uránia moziban tartott megemlékezésen beszélt.

Lázár János azt mondta: „szemernyi engedményt sem tehetünk" azok utódainak, akik hetven éve a Duna-partra hurcolták honfitársainkat, illetve azoknak, „akik ma beleköpnek a meggyilkoltak után maradt, örökre elárvult cipőkbe". Arra utalt, hogy Kulcsár Gergely jobbikos képviselő beleköpött a Duna-parton található, a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe.

A miniszter szerint a közelmúlt számos tünete arra figyelmeztet bennünket, hogy ma megint "nem lehetünk elégedettek a közös immunrendszerünkkel". Ebben mindannyiunknak megvan a közös felelőssége: valakinek az, hogy megpróbálja kisebbíteni a bajt és megpróbálja bagatellizálni a tünetet.

Van, akinek az a felelőssége, hogy állandóan túloz, minden nap farkast kiált - mondta. Van, akinek a felelőssége abban áll, hogy rövidlátásból, vagy számításból hagyta, hogy a kirekesztők másnak mutassák magukat, mint amik valójában.

A magyar nyilasok politikai utódaival szemben és a mai magyar nyilasokkal szemben gyakran az is nehezíti a hatékony fellépést, hogy "nem tehetünk egyenlőségjelet a kirekesztő párt politikusai és a párt aktuális támogatói közé" - fogalmazott.

Hozzátette: tudjuk, hogy azok, akik ma ezt a pártot, „a mai nyilasokat" támogatják, „túlnyomórészt mégiscsak békés magyarok", akikben talán forr az indulat és az elégedetlenség, de nincs ártó szándékuk.

„Az a szebb jövő, amivel házalnak, valójában nem más, mint az ocsmány múlt" - jelentette ki.

Az elmúlt hetekben többször is előfordult, hogy a Fidesz politikusai a korábbiakhoz képest keményebben bírálták a Jobbikot. Április elején Lázár egy interjúban arról beszélt: a Jobbikot nyilas pártnak tartja. Kövér László egy tapolcai fórumon azt mondta: „náci ideológiákat” hirdetnek. A párt vasárnapi tapolcai győzelme után a Fideszben várhatóan még keményebben bírálja majd a Jobbikot.


A Jobbik visszakérdez

"A Jobbik visszautasítja Lázár János szavait és szánalmasnak tartja, hogy Orbán Viktor jobbkeze újfent aktuálpolitikai haszonszerzésre használja fel a holokauszt emléknapját. A jelenlegi magyar közállapotokra vonatkozó igazság kimondását különösen aljas dolog összekeverni bármilyen embertelen eszme támogatásával" - ezt adta ki közleményében Dúró Dóra jobbikos képviselő.

A szélsőjobboldali párt szerint a Fidesznek sokkal inkább lenne elszámolni valója azzal a korrupcióval, amely "az elmúlt huszonöt évben teljesen átszőtte a magyar közéletet, beleértve Orbán Viktor hatalmi gépezetét is". Sem Rig Lajos, sem a Jobbik nem rejteget semmit - áll a közleményben -, szemben a Fidesszel, amely még mindig nem hozta nyilvánosságra a XX. század egyik diktatúrájában, a kommunista rendszerben együttműködő ügynökök listáját.

Dúró Dóra hangsúlyozza, hogy míg a kormánypárti politikusok alaptanul vádaskodnak a nemzeti ellenzékkel szemben, addig a Fidesz továbbra is titkolózik a hozzátartozói vagyonnyilatkozatainak ügyében, és még mindig nem tudjuk, hogy vajon bennfentes információk birtokában kimenekítették-e a vagyonukat kormánytagok vagy fideszes képviselők, esetleg hozzátartozóik a Quaestorból.