Lázár a győzelmi jelentésben is az ellenzéket ekézte

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette az uniós fejlesztési ciklus lezárását. Szerinte nincs több szabálytalanság, mint az EU-s átlagban, csak az ellenzék tett több feljelentést.


„A kormány nevében szeretném jelenteni az Országgyűlésnek a 2007 és 2013 közti fejlesztési ciklus lezárását” – mondta napirend előtt a parlamentben Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Úgy fogalmazott: az MSZP-kormány megtervezte, majd ellehetetlenítette az uniós pénzek lehívását, 2010 után viszont a Fidesz megmentette a helyzetet, átalakította az intézményrendszert és kifizette ezeket a forrásokat.

Lázár rengeteg adatot sorolt: 8600 milliárd forint állt rendelkezésre a fejlesztési ciklusban, amire 9536 milliárd forint értékben kötöttek szerződés, amiből 9041 milliárdot fizettek ki; 133 ezer pályázat érkezett, ebből 73 ezer nyert, összesen 43 ezer pályázó jutott forráshoz; 500 ezer új munkahely jött létre, ebből 134 ezer EU-s támogatással.

A pályázatok szabályossága Lázár szerint teljesen megfelel az EU-átlagnak, csak két százalékban talált hibát az Európai Bizottság. „Azért van több vizsgálat, mert több a feljelentés” – mondta a miniszter, aki szerint az ellenzéki pártok „megvalósították a feljelentés kultuszát”.

A miniszter szerint az ország fejlődött az elmúlt hét évben, de Lázár kezdeményezte, hogy a 2016-os tavaszi ülésszak során a parlament vitassa meg a ciklus eredményeit, és összegezze a tanulságokat. Az első ellenzéki reakciók szerint a kormány nem jól költötte el a pénzt, az EU-s támogatások nem a magyar gazdaság fejlődését szolgálták, ráadásul nagyon sok kifizetés megkérdőjelezhető.