Lázár: A 2012 óta működő rendszer csődöt mondott

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A miniszter a szokásos heti kormányinfóján azt mondta, hogy:

  • A Klik életében jönnek változások, a mostani rendszer csődöt mondott
  • Az MNB-titkosítás ügyében a kormány csak annyit tehet, hogy közreműködik a vita rendezésében. A külföldihez hasonló szabályozást tart elfogadhatónak
  • Erősítik a déli határt fizikailag és élőerővel is, előkészítik a román határzárt is.


menekültügy

A jövő hétnek két fontos eseménye lesz, mondta Lázár János miniszter a heti kormányinfón. Először március 7-én az Európai Tanácsban találkoznak Európa miniszterelnökei, tárgyalják migrációs krízis újabb állomásait. Lázár szerint Görögország beavatkozik abba a perbe, amit Magyarország indított a kvótával szemben. Görögország Magyarország-ellenes álláspontot képvisel, bevándorlást akar rákényszeríteni Magyarországra.


A hét fő eseménye a miniszter a bevándorlás kérdésének megvitatása lesz, a kormány március 9-én kormány áttárgyalja, jelentette be a miniszter. A kormány álláspontja világos: Magyarország megérti, aggodalommal követi a folyamatokat, amelyek a világ különböző pontjain zajlanak. Magyarország nem utasítja el a segítséget, de azt gondoljuk, ha itt segítünk, ide fognak jönni – magyarázta Lázár.

A magyar kormány a segítségét ott kívánja felajánlani, ahol a baj van. Készek vagyunk nemzetközi segélyprogramok finanszírozásában együttműködni, Szíriában például kórházépítésben veszünk részt, tette hozzá.

Az Európába irányuló bevándorlás 70-80 százaléka illegális bevándorlás. A megélhetés kényszere hozza őket Európába, mondta. Határozott európai fellépésre lenne szükség, ez a közép-európai álláspont, amit Ausztria képvisel és vezet, Brüsszelnek így Ausztriával van főleg gondja Lázár értelmezésében. Azt mondta, a schengeni határt védeni kell, korlátozni kell az áthaladók számát. Ezzel áll szemben, hogy mindenkit engedjenek be, majd osszák szét az embereket.

A kormány azzal számol, hogy a biztonsági határzárat meg kell erősíteni, fizikailag és embererővel. Jövő héten a kormányülés témája lesz, hogyan lehet megerősíteni. Emellett megtették az előkészületeket a magyar-román határszakaszon a határzár felállítására.

Mindezekhez igénybe veszik a honvédség segítségét, mert komoly kockázatot, fenyegetést jelentenek az egyre erőszakosabb illegális bevándorlók, akik lábbal akarják taposni az európai törvényeket, fogalmazott Lázár.

A kormány meggyőződése, hogy második védvonalra is szükség van Macedóniánál. „Támogatunk mindent, ami Görögországnak segítséget jelent”. Azt is mondta, hogy a menekültügy 80 milliárdba került idáig Magyarországnak, ehhez az EU-tól 3 milliárdot kapott a kormány.

A következő nagy vita arról szól majd, hogyan nézzen ki az EU a következő évtizedekben. Mi itt Közép-Európában azt mondjuk, szuverén államok közössége alkothatja a jövőt, mondta Lázár.

„Világos állásfoglalásra van szükség, jöhet-e kvóta vagy nem. Jönnek-e idegenek, be kell-e fogadnunk őket, vagy képesek leszünk-e nemet mondani. Minden választópolgárnak meg kell adni a jogot, hogy döntsön.”

A miniszter szerint konszenzus körvonalazódik arról, hogy jogszerű megtartani az erről szóló népszavazást. „Most elválnak a dolgok egymástól: vannak pártok, amelyek azt mondják, be kell telepíteni olyanokat, akik nem magyarok. Ezek a baloldali pártok. Mint az internacionalista baloldal. Azt gondoljuk, nincs szükség olyan emberekre, akiket nem hívunk be. Ebben állást kell foglalnia a magyar társadalomnak.”


mnb-titkosítás

Lázár azt mondta, a kormány nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, mert ehhez a magyar alkotmányos berendezkedés miatt nincs joga. Elfogadják, amit a parlament döntött. Ugyanakkor az ügy végén még nincs pont.


„A legtöbb, amit a kormány tehet, az az, hogy az igazságügy-miniszter útján közreműködik a vita rendezésében.”

Azt tudjuk javasolni a parlament számára, hogy azt a mércét fogadjuk el, hogy a jegybankra hasonló szabályozás legyen, mint más, nem euróval fizető jegybankokra, mondta. „Korrekt törvényi szabályozást tartunk elfogadhatónak. Fontos: nemzetgazdasági okokból, pénzügyi biztonsági okokból igenis lehet nem nyilvánossá tenni adatokat.” Hozzátette: más országok jegybankjai, az amerikai FED is folytat olyan tevékenységet, ami nem nyilvános.

Mindehhez csak szakmai segítséget tudunk nyújtani, de az tény, hogy a magyar szabályozás a külföldi példáktól nem tér el – bizonygatta a miniszter.


Hat munkacsoportban zajlanak az egyeztetések. A Klik életében lesznek változások, kerekasztalnál merülnek majd fel a javaslatok. „A megosztott felelősségi rendszer, ami 2012-től működött, csődöt mondott” – jelentette ki az állami-önkormányzati hatáskörmegosztásra utalva.


Már most világos, hogy ma Magyarországon az összes oktatási intézmény 20 százaléka olyan, amit csak az állam tart fenn, tette hozzá.