Lazán nyert a világbajnok Szlovákia ellen

Fotó: Getty Images / Mike Hewitt

-

A világbajnok német labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte a szlovák csapatot a franciaországi Európa-bajnokság vasárnap délutáni nyolcaddöntőjében, Lille-ben.


Németország-Szlovákia 3-0 (2-0)
Lille, Stade Pierre Mauroy, 44 312 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
Németország: Neuer - Kimmich, J. Boateng (Höwedes, 72.), Hummels, Hector - Kroos, Khedira (Schweinsteiger, 76.) - Müller, Özil, Draxler (Podolski, 72.) - Gomez
Szlovákia: Kozácik - Pekarík, Skrtel, Durica, Gyömbér (Saláta, 84.) - Hrosovsky, Skriniar, Hamsík - Kucka, Duris (Sesták, 64.), Weiss (Gregus, a szünetben)

gólszerző: Boateng (8.), Gomez (43.), Draxler (63.)
sárga lap: Kimmich (46.), Hummels (67.), illetve Skrtel (13.), Kucka (91.)

A német válogatott nagy tornákon a legutóbbi 16 mérkőzéséből 13-at megnyert két döntetlen és egy vereség mellett, a két együttes legutóbbi összecsapása viszont óva intette a világbajnokot, amely május 29-én Augsburgban 3-1-re kikapott a szlovák csapattól felkészülési mérkőzésen.

Az első lehetőség a szlovákok előtt, adódott, ám nem éltek vele, a németek pedig korán megszerezték a vezetést egy rossz felszabadításnak köszönhetően: ez volt Jérome Boateng első válogatottbeli találata a 63. mérkőzésén. Ráadásul már az első negyedóra végére megduplázhatták volna előnyüket, Özil gyenge büntetőjét azonban hárította Kozácik.

A folytatásban is a németek akarata érvényesült - 15 alkalommal kísérleteztek az első 45 percben -, ám Manuel Neuer bravúrjára is szükség volt a félidő előtt ahhoz, hogy előnnyel vonulhassanak szünetre. Hogy ez nem egy, hanem kétgólos volt az első félidő után, arról pedig Draxler és Gomez gondoskodott egy baloldali akció végén.

A második játékrészben néhány szlovák lehetőség után újra a német válogatott vette kezébe az irányítást, s növelni is tudta előnyét. Ezt követően is a - korábbinál szolidabb tempóban, de a - világbajnok dominált, a szlovákok - immár a Ferencváros támadójával, az Eb-n először pályára lépő Stanislav Sestákkal a soraikban - pedig nem tudták csökkenteni a hátrányukat.