Lázadásra buzdítják a katonákat

Fotó: ANADOLU AGENCY / CARLOS BECERRA

-

Lázadásra buzdította a katonákat Leopoldo López venezuelai ellenzéki vezető a börtönből küldött üzenetében - derült ki hétfői médiajelentésekből.


López a Twitteren vasárnap közzétett videoüzenetében azt állította, hogy a lázadás nem ütközik alkotmányba abban az esetben, ha a kormány elnyomja a népet.

"Szeretnék a jelenleg az utcákra kivezényelt katonáknak nagyon egyértelmű üzenetet küldeni, amelyet az alkotmányunk is rögzít. Jogotok és kötelességetek fellázadni, megtagadni azokat a parancsokat, amelyeknek célja a venezuelai nép elnyomása" - mondta a politikus.

López hangsúlyozta: három éve tartó börtönbüntetése alatt többféle katonával volt alkalma beszélgetni, és azt szűrte le, hogy a hadsereg tagjai is változást, szabadságot és demokráciát akarnak.

Két héten belül ez már a második videó a venezuelai politikustól. Nem tudni, hol és hogyan készültek a felvételek, és miként csempészték ki azokat a katonai börtönből.

Venezuelában immár két hónapja folyamatosak a tüntetések Nicolás Maduro elnök ellen, amelyekben eddig körülbelül 70-en vesztették életüket. A tiltakozók az államfő távozását követelik, aki szerintük diktatúrává alakítaná át az országot.

A Voluntad Popular (Népakarat) nevű pártot vezető López 14 év börtönbüntetést kapott azért, mert állítólag erőszakra bujtott fel kormányellenes tüntetéseken. 2014-ben 43 ember vesztette életét a Maduro elleni megmozdulásokban. A nemzetközi közösség szerint Lópezt tisztán politikai okokból zárták rács mögé. A 46 éves politikus Maduro egyik legjelentősebb ellenfele, és sokan szívesen látnák őt az elnöki székben.