Lázadás vagy szabadító akció: 62 halott a terroristák börtönében

-

Egyelőre nem tudni, hogy börtönlázadásról vagy az IS által szervezett akcióról van szó. Mindenesetre 50 fogoly és 12 rendőr halt meg az akcióban, 40-en megszöktek, köztük 9 elítélt terrorista, számoltak be róla az iraki hatóságok.


A biztonsági erők és a rendőrség egyaránt azt közölték, hogy több tucat fogoly szökött meg a Bagdadtól körülbelül 60 kilométernyire található al-khalisi börtönből egy börtönlázadás során péntek este. Az IS-t támogató Amaq hírügynökség szerint azonban a börtönbe robbanóanyagok segítségével törtek be az IS fegyveresei, hogy 30 foglyot kiszabadítsanak, és hozzáférjenek a börtön fegyverraktárához, közölte a Sky News.

A hírügynökség szerint a rendőrök az Iszlám Állam mintegy 50 tagját ölték meg, az város polgármestere azonban azt állítja, hogy az IS felelős a gyilkosságokért, és az IS-hez tartozó foglyok kiszabadításáért.

Az áldozatokról több kép felkerült a közösségi oldalakra is, ahol egyre több bejegyzés szól arról, hogy az IS magára vállalta az akciót.

Al-Khalisban, ahol több száz terrorizmus miatt elítélt embert tartanak fogva, a börtönlakók egymással keveredtek konfliktusba, ami felkeltette az őrök figyelmét. Azért mentek be, hogy véget vessenek a verekedésnek, ezt mondta a Skynak egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás. A foglyoknak azonban sikerült megszerezniük az őrök fegyverét, és ekkor tört ki a börtönlázadás.

Egy másik rendőrségi forrás szerint Al-Khalisban kijárási tilalmat rendeltek el, és átkutatják a házakat, hogy a szökött elítélteket előkerítsék.