Lazacok ezrei szöktek meg

Fotó: Minden Pictures / Matthias Breiter

-

Több ezer atlanti lazac jutott ki a Csendes-óceán vizeibe, amikor megsérült egy akvafarm hálórendszere Washington állam partjainál, vadvédelmi illetékesek felszólították a horgászokat, a lehető legnagyobb mennyiségű halat próbálják meg kifogni.


A Cook Aquaculture cég tulajdonosa szerint a 305 ezer halat magában foglaló hálórendszer sérülését a hétfői napfogyatkozás által kísért igen magas dagály és tengeráramlatok okozták.

A cég illetékesei először csak 4-5 ezer atlanti lazac "megszökését" jelentették a hatóságoknak, de szerdán már ennek jóval többszöröséről beszéltek a CBC kanadai műsorszolgáltatónak nyilatkozva. A pontos számot akkor tudják megmondani, amikor búváraik fel tudják mérni a károkat.

A térségben Chinook-lazacra hajtó halászok elmondták, hogy hálóikban már megjelentek atlanti lazacok is. "Ez borzasztó, nem akarjuk, hogy fiatal halaink az atlanti lazac zsákmányául essenek, nem akarjuk, hogy ez a hal felússzon folyóinkba" - mondta Ellie Kinley, akinek családja nemzedékek óta halászatból él.

"Az őshonos halak védelme a fő célunk. Azt akarjuk, hogy a lehető legtöbb atlanti-lazacot kifogják a horgászok" - hangoztatta Ron Warren, Washington állam hal-és vadvédelmi szolgálatának illetékese.

Természetvédők aggodalmuknak adtak hangot, hogy az atlanti lazac kereszteződhet a csendes-óceánival, vagy versenyre kelhet vele az élelemért. "Ezek a halak már háziasítottak. Képzeljen el egy tehenet, amint szabadon engedik a Serengeti parkban. Nem lesz hosszú életű" - magyarázta Michael Rust, az Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal szakembere.

John Volpe, a Victoria Egyetem professzora, aki tanulmányozta az atlanti lazac szabadon engedését a Csendes-óceánba arról beszélt, hogy kevés kutatás született a problémáról, keveset tudni arról, miként élnek a tenyésztett atlanti lazacok vadon.

Ráadásul a mostani eset akkor történt, amikor a csendes-óceáni lazacpopulációk küzdenek fennmaradásukért a klímaváltozás és az urbanizáció hatásai következtében. "Az utolsó, amire szükségük van, hogy hosszú távú fennmaradásukra további veszély leselkedjen - tette hozzá Volpe.