Lavrov: Amerika dönt, Európa szalutál

Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

-

Értékelte az elmúlt év orosz külpolitikáját Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter azt is elmondta, miért vetették be Szíriában a légierejüket.


Szergej Lavrov Moszkvában, az elmúlt év orosz külpolitikáját összegző sajtóértekezletén azt mondta, hogy az amerikai rakétapajzs és a NATO terjeszkedése Oroszország határai felé, a NATO-csapaterősítések az orosz határ mentén aggodalmat keltenek a Kremlben. Úgy vélekedett, hogy a NATO-ban az Egyesült Államok hozza meg a döntéseket, amihez


Európa csupán szalutál.

Beszélt az orosz légierő szíriai műveleteiről is, amelyek segítettek megfordítani a helyzetet Szíriában. „Az orosz légierő akciói, melyeket a szíriai vezetés kérésére hajtott végre, reálisan segítettek megfordítani a helyzetet az országban, segítettek biztosítani a terroristák által ellenőrzött terület szűkítését” – hangsúlyozta a miniszter.

Világos lett, hogy ki az, aki harcol a terroristákkal, és ki a cinkosuk, ki akarja őket felhasználni saját önző céljaira – tette hozzá.


Szergej Lavrov


A sajtótájékoztatón Lavrov kitért a közelgő genfi béketárgyalásokra, az ukrajnai helyzetre és Oroszországnak az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal kapcsolatos viszonyrendszerére is. A január 29-én kezdődő, a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék közötti közvetett genfi tárgyalásokkal összefüggésben azt emelte ki, hogy azok nem lehetnek eredményesek, ha azokra nem hívják meg a szíriai kurdok képviselőit.

Az orosz külügyminiszter azt is kifejtette, hogy az orosz–német kapcsolatok nincsenek válságban vagy zsákutcában. „Nagyon intenzív párbeszéd folyik köztünk a legmagasabb szinten, az orosz elnök és a német kancellár között, de külügyminiszteri és más tárcák szintjén is” – tette hozzá.

Elismerte ugyanakkor, hogy számos területen megnehezült az előrejutás a kapcsolatok fejlesztésében, de ez a folyamat nem állt le. Ez elsősorban a német üzleti világnak köszönhető, amely aktívan folytatja tevékenységét azzal a céllal, hogy erősödjenek kapcsolatai orosz partnereivel – mondta Lavrov. „Igaz, hogy talán száz német vállalat felfüggesztette oroszországi tevékenységét, de ettől függetlenül a német cégek száma több ezerre tehető Oroszországban. Látható, hogy a német vállalkozók mennyire pragmatikusan és egészségesen értékelik a kialakult helyzetet” – vélekedett az orosz diplomácia vezetője.