Látványos törvénymódosítás-cunamival készül az MSZP és Bajnai

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Bajnaiék korrupcióellenes törvénycsomaggal, a médiatörvény módosításával és az állambiztonsági múlt feltárásával, a szocialisták pedig alacsonyabb árakkal és igazságos rezsicsökkentéssel készülnek az Országgyűlés következő ülésére. A fogadóirodák nagyon sokat fizetnének, ha ezek közül bármelyik átmenne a kétharmad figyelő tekintetén.


Bajnaiék átláthatóságot és szabadságot hirdetnek

Bajnai Gordon és az Együtt-PM képviselői mandátumot szerzett, ám független képviselői korrupcióellenes törvénycsomagot nyújtottak be, amelynek célja, hogy az átláthatóság és az elszámoltathatóság érdekében módosítsák а párttörvényt, а közbeszerzési törvényt, az információszabadságról szóló törvényt és а választási eljárási törvényt. A volt miniszterelnök és párttársai módosítanák a sajtószabadságról és а médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt is. Javaslataik szerint ezzel megszüntetnék а sajtótermékek kötelező regisztrációját, lefektetnék а rádiófrekvenciák korrekt pályáztatásának alapelveit, szélesítenék az újságírói forrásvédelmet, valamint а tájékoztatási kötelezettséggel bírók körét. Bajnaiék törvényben garantálnák az állambiztonsági múlt nyilvánosságát, mert úgy gondolják, hogy minden magyar állampolgárnak joga van a nemzeti múlt, azon belül pártállami közelmúlt megismeréséhez.


Mesterházyék igazságosak lennének

A szocialisták a természetes személyek adósságrendezési eljárási szabályairól alkotnának törvényt. Ennek célja megteremteni az adósságspirálba került adósok számára а hitelezőkkel való szabályozott egyezségkötés megkísérlésének lehetőségét, így elősegítve az egyebek mellett a lakossági eladósodás megelőzését, esetleg csökkentését, illetve а felelős hitelezői magatartás kialakítását. Mesterházyék ezen kívül 5 százalékra csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját, mérsékelnék az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót, valamint igazságosabb, a jövedelemtől függő rezsicsökkentést is kezdeményeznek.