"Láttam meghalni a feleségemet és a kisbabánkat"

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Megszólaltak a múlt heti tragédia túlélői. Csaknem 500 Olaszországba igyekvő menekült fulladt a tengerbe, amikor elsüllyedt az őket szállító, túlzsúfolt csempészhajó.


Mindössze 41 embert sikerült kimenteni a tengerből, miután a hajójuk elsüllyedt, nem messze Líbia partjaitól. A túlélők - 37 férfi, 3 nő és egy három éves gyermek - három napig hánykolódtak a tengeren kisebb csónakokon, élelem, víz és bármilyen felszerelés nélkül, mielőtt egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajó felfedezte és megmentette őket. Bár Olaszországba indultak, Görögországba vitték őket, ahol ujjlenyomatot vettek tőlük, és hat hónapra szóló tartózkodási engedélyt kaptak.

A múlt heti katasztrófa halálos áldozatainak számát csak becsülni tudják a hatóságok: feltehetően 400 és 500 között van, ami azt jelenti, hogy ez volt a legsúlyosabb következményekkel járó hajótörés tavaly április óta, amikor 800-an fulladtak vízbe Líbia partjainál.


Láttam, ahogy a feleségem és a két hónapos gyermekünk meghal a tengeren, együtt a sógorommal

mondta egy 25 éves etióp menekült, akit egy nemzetközi segélyszervezet munkatársai kérdeztek ki, már Görögországba érkezése után. Késsel fenyegették az embercsempészek, akik nem voltak hajlandók segíteni a fuldoklóknak, mesélte.

Ugyanerről számolt be a 28 éves szomáliai Mowlid Isman is, akit egy másik férfival együtt mentették meg. Ő a nővérét és a gyermekét vesztette el a tengeren, és arról beszélt a segélyszervezet munkatársainak, hogy hogyan sikerült egy kisebb csónakra felkapaszkodniuk. Az embercsempészek nem voltak hajlandók segíteni azoknak, akik körülöttük a vízben küzdöttek az életükért, mondta.


Több mint 150 milliót kaszáltak rajtuk az embercsempészek

A 41 túlélő Etiópiából, Egyiptomból, Szomáliából és Szudánból érkezett először Líbiába, majd onnan indultak tovább, először kisebb csónakokon, amelyek egy nagyobb hajóhoz vitték őket. Ez az embercsempészek gyakori módszere, írja az Independent, mert így könnyebben el tudják kerülni a líbiai hatóságokat és az EU járőrhajóit.

Amikor megérkeztek a fahajóhoz, látták, hogy túlzsúfolt, mivel már akkor is vagy 300-an voltak a fedélzeten, de az embercsempészek kényszerítették őket, hogy felszálljanak.

Az embercsempészek fejenként 800 és 2000 dollár közötti összeget kértek el az útért, ami azt jelenti, hogy legalább 500 ezer dollárt, vagyis több, mint 150 millió forintot szedtek össze ezzel az egy úttal.

Január óta több mint 180 000 menekült érkezett az európai partokra, azaz többen, mint tavaly ilyenkor. Most azonban a határok zárva vannak, a menekültügyi szabályok pedig jóval szigorúbban. A relatív biztonságosabb balkáni útvonal helyett egyre többen igyekeznek Olaszországba jutni.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azt szeretné, ha az EU legális lehetőséget biztosítana a menekülőknek, beleértve a családegyesítést, a tanulóknak és munkavállalóknak biztosított vízumot, és a lehetőséget az egyéni támogatásra.