Látott már sörényeshangyász-bébit? Most született egy Nyíregyházán

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Újabb különleges, ritka állat született Nyíregyházán. A kis sörényes hangyászt már a nagyközönség is láthatja a park Viktória-házában – áll a Nyíregyházi Állatpark Facebook-bejegyzésében. Az egyhetes, kb. 1500 grammos testtömegű kölyök miniatűr változata 40 kg-os szüleinek.


Az állatpark leírása szerint a különös kinézetű állat államalkotó rovarokkal táplálkozik, és teste minden porcikája ehhez alkalmazkodott. Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket, percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Ráadásul kis tüskék borítják a nyelvét, mellyel akár 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba.A speciális étrendhez nemcsak rágó- és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat,a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasavtartalma segíti.

A hangyász mellső lábain 5-5 ujj van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, melyek segítségével játszi könnyedséggel tépi fel a termeszvárak betonkeménységű falát is. A karom védekezésre is szolgál: ha az állat veszélyben érzi magát, hátsó lábra áll, s a mellső lábain lévő 10 cm hosszú karmaival csapkod a támadója felé. Az is előfordul, hogy magához szorítja és összeroppantja ellenfelét.A kis hangyász 180 napi vemhesség után született, s világra jötte után már 20 perccel anyja hátán lovagolt. Mivel színezete ugyanolyan, mint az ivarérett állaté, anyja hátába „olvadva” kiváló rejtőszínt jelent számára a természetben a ragadozókkal szemben. Bár a kicsi már most képes az önálló járásra, az anyján való utazást 6-8 hónapos koráig előnyben fogja részesíteni.Mivel ennek az emlősállatnak a legalacsonyabb a testhőmérséklete – mindössze 32,7 Celsius-fok –, ezért az anyaállat nagy, legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben.