Látogatóközpont nyílt a moncsicsire restaurált Jézus kápolnájában

Fotó: AFP / CENTRO DE ESTUDIOS BORJANOS

-

A turisták óriási érdeklődése miatt látogatóközpontot nyitottak szerdán abban a spanyol kápolnában, ahol négy éve egy nyugdíjas asszony átfestette a Jézus Krisztust ábrázoló freskót, amely „bundás Jézus” néven lett világszerte ismert. Itthon inkább „moncsicsi Jézus”-ként emlegetik.


Borjába 2012 óta 175 ezren érkeztek csak azért, hogy megnézzék a faliképet – mondta Eduardo Arilla, az észak-spanyolországi városka polgármestere, megmagyarázva, hogy miért döntöttek úgy, kihasználják a hirtelen jött népszerűséget.

A körülbelül 80 négyzetméteres látogatóközpontban összegyűjtöttek minden újságcikket, fotót, videó- és hanganyagot, amelyet csak találtak a freskóval kapcsolatban, és ezeken mutatják be keletkezésének és sikerének történetét. Emellett külön részt szentelnek az Ecce Homo nevet viselő, Jézus Krisztust ábrázoló kép eredeti alkotójának, Elias García Martíneznek is.A freskó „restaurátora”, az amatőr festő, a 85 éves Cecilia Giménez örül műve sikerének. Az Europapress hírügynökségnek adott interjújában elmondta: először nagyon rosszul élte meg, hogy a kép olyan lett, amilyen. Ezt egyébként annak tudja be, hogy a nedves falon megfolyt a festék. Utólag viszont már elégedett, mert azzal, hogy sokan kíváncsiak a képre, úgy érzi, ő is tett valamit a városkáért – mondta.

A látogatóközpontban mindenki kipróbálhatja, neki hogyan sikerülne ugyanez a munka, bár nem élesben, hanem csak papíron, amelyet erre a célra nyomtattak a turistáknak. Nem csak ezt, a saját alkotást lehet emlékként hazavinni: a központhoz tartozó üzletben a „bundás Jézus” képével ellátott bögrék, pólók, hűtőmágnesek is kaphatók.