Látogatói csúcsot döntött az idei Budapesti Könyvfesztivál

-

Az már biztos, hogy több ezerrel meghaladta az eddigi 61 ezres rekordot – jelentett be Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója.


A siker lehetséges okairól szólva elmondta, hogy véleménye szerint a magyar könyvszakma szereplői - a könyvkiadóktól a szerzőkig - mostanra tanulták meg, hogyan tudják a lehető legnagyobb mértékben kihasználni a rendezvény adta lehetőségeket.

"A siker döntően annak függvénye, hogy mennyire sikerül megszólítani az egyébként csodálatos magyar könyvszerető közönséget. Idén mindez kiemelkedően jól ment" - tette hozzá, kiemelve a sajtó támogatását is.

Zentai Péter László hangsúlyozta azt is, hogy idén szokatlanul jól sikerült az összesen több mint 400 rendezvényt felsorakoztató könyvfesztivál nyitóünnepsége is.

„Jonathan Franzen, aki a világ egyik legnagyobb írója, rendkívül kedvesen és közvetlenül vett részt a pódiumbeszélgetésen, Háy János laudációja pedig egyszerűen lefegyverző volt” - mondta el. (Az amerikai íróról, a fesztivál díszvendégéről szóló cikkeinket itt és itt olvashatják!)

Zentai Péter László szerint a fesztivál tapasztalatai azt mutatják, a Millenáris park egyre kevésbé működik jól a rendezvény helyszíneként, ugyanis állapota folyamatosan romlik. Mégis úgy látja, a Millenárisnál nincsen alkalmasabb helyszín a könyvfesztivál megrendezésére Budapesten. „A nagy könyvvásárok általában megsínylik a helyszínváltozást, mi nem akarunk ebbe a helyzetbe kerülni. Számunkra a legjobb az lenne, ha a Millenáris képes lenne megújulni" - fogalmazott..

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége 2016-ban Szlovákia, a szlovák kultúra, könyvkiadás és kortárs irodalom lesz.