Látogatható lesz Helmut Schmidt hamburgi otthona

Fotó: DPA / CHRISTIAN CHARISIUS

-

HÁTTÉR

Legalább részben megnyitják a nagyközönség előtt a múlt héten elhunyt Helmut Schmidt egykori német kancellár hamburgi lakóházát – jelentette be szerdán a Helmut és Loki Schmidt Alapítvány. Ebben az otthonban már járt Brezsnyev és Henry Kissinger is.


Az épület tulajdonosaként az alapítvány rövidesen kidolgozza a látogathatóság feltételeit.


A november 10-én 96 évesen elhunyt német államférfi és felesége még 1992-ben hozta létre az alapítványt az északnémet nagyváros Langenhorn nevű kerületében lévő lakóház, a könyvtár, továbbá „olyan tárgyak és dokumentumok megőrzésére, amelyek kapcsolatban állnak Helmut és Loki Schmidt közéleti tevékenységével". A szociáldemokrata politikus évtizedeken át lakott itt feleségével, a 2010-ben 91 évesen elhunyt Lokival.A Neubergerweg 80. szám alatti kétlakásos vöröstéglás épület tekintélyes ingatlannak számít, kancellárként Helmut Schmidt például itt fogadta 1978-ban Leonyid Brezsnyev akkori szovjet vezetőt, de gyakran vendégeskedett a német kormányfői házaspár otthonában Valérie Giscard d'Estaing volt francia elnök és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter is.


Helmut Schmidt 1974-től 1982-ig volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, és 1983-tól a Die Zeit című liberális hamburgi hetilap szerkesztőbizottságának tagja és a lap társkiadója volt. A német közélet egyik legtekintélyesebb véleményformálója volt több mint három évtizeden keresztül.