Látjuk-e még a csillagokat?

Fotó: Borovszky Péter / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Óvatos becslések szerint a fényszennyezés miatt akár 10-15 éven belül elköszönhetünk a csillagok látványától - mondja Borovszky Péter asztrofotós.


A Nagy Orion köd kelyhe


Hosszas expozíció

Egy holdtalan éjszakán, lakott területen kívül olyan magas az ég háttérfényessége, hogy a sötétben parkoló autók rendszámtábláját is le lehet olvasni. Már régen nem mondhatjuk azt, hogy olyan sötét van, hogy  az orrunk hegyéig sem látunk. Az asztrofotósok a tények és a megtapasztalt globális felmelegedés okozta időjárás-változások negatív hatásai ellenére célozzák meg távcsöveikkel a fejünk felett található 180 fokos, legkevésbé sem elhanyagolható területét a látható természetnek. Számukra mindezek a háttérfényesség növelő hatások elsősorban az elkészíthető expozíciók hosszát rövidítik meg. Nem könnyíti meg a képek készítését az eget éjjel-nappal pásztázó repülőgépek és a mesterséges holdak arzenálja sem. Ma a digitális fényképezés és az utólagos képfeldolgozás eszközeivel lehet szembefordulni a változásokkal. Olyan felvételek készülhetnek, melyek tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek voltak.

Fiastyúk nyílthalmaz Bika csillagképben Fiastyúk nyílthalmaz Bika csillagképben

Így készült

Hihetetlen, hogy a hetvenes években a Palomar-hegyi, 5 méter átmérőjű távcsővel készített felvételnél alig 40 évvel később jobbat lehet készíteni egy mindössze 20 centiméter átmérőjű, többnyire házilagos kivitelezésű, fényerős Newton-távcsővel. Ezekkel a hordozható, gyorsan kitelepülhető amatőr távcsövekkel - a távoli galaxisokat leszámítva - többnyire a mi tejútrendszerünk népszerű objektumait lehet fényképezni. A legtöbbjük nyomot hagy már egyetlen expozíción is, de lélegzetelállító megjelenítésükhöz egész éjszakás vagy akár több éjszakás felvétel szükséges.

A napfényes Kalifornia


Rosetta Rosetta

Elefántormányra hasonlító csillagközi felhő


Messier 31, a legközelebbi galaxis Androméda köd


A láng köd és a Lófej köd az Orion csillagképben A Láng-köd és a Lófej-köd az Orion csillagképben

Napkitörés


Nyugati fátyolköd a Hattyú csillagképben

Nyugati fátyolköd a Hattyú csillagképben


Picture saved with settings embedded.

Lélek m†snÇven Embrio-köd a Cassiopeia csillagképben

Lélek, más néven Embrio-köd a Cassiopeia csillagképben


Fotók és szöveg: Borovszky Péter